De nieuwste trends in het betaallandschap

De tijd dat betalen een kwestie was van het overhandigen van valuta (of dat nu munten, biljetten of schelpen waren) ligt al ver achter ons. Tegenwoordig kun je op legio manieren betalen. In dit artikel zetten we een paar trends op een rij.

Steeds minder cash

Het aandeel contante betalingen neemt al jaren af, maar dat betekent niet dat cash passé is. Nog steeds wordt 45%  van alle kassa-transacties in klinkende munt afgehandeld[i]. Opvallend is dat vooral jongeren en tieners aan het overstappen zijn op de PIN-pas. De Nederlandse Bank (DNB) verwacht dat het aantal contante betalingen zal blijven dalen.

Mobiel betalen

Ook het betalen met de smartphone begint langzaam van de grond te komen, maar is vooralsnog niet erg populair. Banken willen mobiel betalen in de komende jaren verder bevorderen[ii]. Vooral voor online aankopen kan mobiel betalen een uitkomst blijken.

Contactloos betalen met NFC

Contactloos betalen lijkt aan een stevige opmars bezig. Logisch, want het is veel eenvoudiger dan pinnen. Het enige wat je hoeft te doen is je pinpas voor een lezer te halen. Via Near Field Communication (NFC) wordt de transactie uitgevoerd. Banken maken contactloos betalen standaard mogelijk met alle PIN-passen.

Bedrijven moeten met de tijd meegaan

Voor de consument is het dus al mogelijk om op allerlei moderne manieren hun transacties uit te voeren. Maar bedrijven moeten het wel mogelijk maken. In de beginjaren kwam pinnen langzaam van de grond omdat weinig bedrijven een PIN-automaat hadden. Net zo wordt contactloos betalen belemmerd door oude PIN-automaten die de vereiste NFC-technologie niet hebben. Ondernemers zien soms op tegen de investering die met een nieuwe PIN-terminal gepaard gaat.
Gelukkig zijn er bedrijven als InstaPIN die PIN-automaten verhuren. Daardoor kunnen ondernemers tegen lage kosten contactloos betalen mogelijk maken. Het is te verwachten dat de groei van contactloos betaalgemak gelijke tred zal houden met het installeren van de bijbehorende automaten.

Veelzijdig

Het betalingsverkeer is dus veel flexibeler en veelzijdiger geworden. Uiteindelijk zal moeten blijken welke manieren van betalen de tand des tijds gaan doorstaan. Wij verwachten voor de komende jaren in ieder geval een voortdurende groei van (vooral) contactloos betalen. Deze manier van betalen is namelijk de meest gebruiksvriendelijke en gemakkelijke nieuwe betaalwijze. Bovendien is contactloos betalen optimaal geïntegreerd in het Nederlandse banksysteem, waardoor de consument geen handelingen hoeft uit te voeren (zoals het installeren van een App) om tot contactloos betalen over te gaan. Kortom: contactloos betalen heeft de toekomst.
________
[i] Bron:
https://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2017/dnb356593.jsp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in