Teken voor het Sleepwet-referendum! [update]

Normaliter probeer ik mij zoveel mogelijk afzijdig te houden van politieke kwesties op deze website, maar omdat deze kwestie zo belangrijk is voor ons en de tijd dringt, maak ik een uitzondering. Ik heb het natuurlijk over het referendum over de Sleepwet. Wellicht heb je hier al eens van gehoord, maar misschien ook niet. In dit artikel wil ik de nodige toelichting geven, en hopelijk helpen met het verkrijgen van genoeg handtekeningen voordat de deadline eindigt!

Met inmiddels 280.000 handtekeningen is men al bijna op het punt waarbij het definitief wordt; als vóór 16 oktober 300.000 handtekeningen zijn verzameld, dan komt er een referendum. Maar waarover? Wat maakt het zo belangrijk dat ik het zou moeten ondertekenen? Eén woord: privacy!
We kennen natuurlijk vast wel allemaal de verhalen over de NSA, de Amerikaanse geheime dienst. Deze organisatie heeft de mogelijkheid om toegang te krijgen tot alle informatie van mensen over de hele wereld. Met name natuurlijk in de VS zelf, maar dus ook in andere landen. Door alle berichtgeving hierover is men steeds sceptischer gaan worden als het gaat om privacy. Want wat is onze privacy nog eigenlijk waard?
Als het aan de Nederlandse regering ligt binnenkort niets meer. De AIVD en MIVD wil namelijk een zogenaamd ‘sleepnet’ in gaan zetten. Dit houdt in dat online communicatie massaal afgesluisterd mag worden, ook van burgers die niet verdacht worden van bijvoorbeeld terrorisme of wat dan ook. Een hele wijk mag worden afgeluisterd als blijkt dat er een potentieel verdachte woont. Ook mag alle geautomatiseerde apparatuur gehackt worden. Denk hierbij aan jouw smartphone, computer of zelfs Smart TV. Daarnaast mag een geheime DNA-bank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen. De verzamelde data mag met inlichtingendiensten in het buitenland gedeeld worden, zelfs zonder dat deze eerst geanalyseerd zijn. 
De wet, die ook wel de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten wordt genoemd, werd op 11 juli aangenomen door de Eerste Kamer. Sindsdien hebben verschillende instanties zoals de Raad van State, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en verscheidene wetenschappers hun zorgen geuit voor de Sleepwet.
Gelukkig mogen wij als volk ons uitspreken tegen deze wetten. Er bestaat namelijk zoiets als onze Grondwet. En die Grondwet bepaalt dat er een ‘wet Raadgevend Referendum‘ bestaat. Dit geeft het volk de mogelijkheid wetten of stilzwijgende goedkeuring van verdragen die binnen het Koninkrijk alleen voor Nederland of een deel daarvan gelden terug te draaien. Hiervoor geldt als vereiste dat er minimaal 300.000 kiesgerechtigden ‘daartoe bij een definitief verzoek de wens kenbaar hebben gemaakt’, aldus Artikel 2 van Paragraaf 2. Vanaf tienduizend kiesgerechtigden kan een ‘inleidend verzoek’ worden gedaan. Belangrijk te weten is dat het puur een raadgevend referendum betreft. Met andere woorden, de Minister-President heeft nog wel het recht de uitslag te negeren. Zo werd dit bij het vorige referendum door premier Rutte nog gedaan, toen bij het zogeheten ‘Oekraïne-referendum’ (Nederlands referendum over de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne) 61,1% tegen het verdrag stemde. Het duurde ruim een jaar voordat Rutte dit besluit nam, en dat werd overigens ook niet bepaald goed ontvangen door verschillende fracties in de Tweede Kamer.
Je kunt je na het lezen van dit afvragen: wie zegt dat dit ook niet gebeurt met een referendum aangaande de Sleepwet? In mijn ogen is die kans een stuk kleiner, omdat dit geen kwestie betreft die meerdere landen aangaat. Het Oekraïne-referendum, en vooral de uitslag ervan kwam bijvoorbeeld in het verkeerde keelgat bij voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Mede door hem is de uitslag toen ook genegeerd uiteindelijk. De Sleepwet ligt wat minder complex en is echt op nationaal vlak van belang.
Dat allemaal gezegd hebbende, het is tijd voor het belangrijkste deel: het tekenen van de aanvraag voor een referendum over de Sleepwet. Hoe doe je dit? Simpel: ga naar teken.sleepwet.nl en vul daar je eerste officiële voornaam, tussenvoegsel, achternaam, geboortedatum, geboorteplaats, woonplaats, straat, huisnummer en postcode in. Vervolgens moet je een handtekening zetten met je touchpad of touchscreen. Tot slot check je het blokje aan om aan te tonen dat je geen robot bent, en natuurlijk klik je op Akkoord om je aanvraag in te sturen! Maar wees er wel snel bij! Want op 12 oktober is het niet meer mogelijk je inschrijving in te dienen.

Help mee je privacy te waarborgen. Geef de overheid niet de kans deze van jou weg te nemen!

Update 9 oktober 2017 (19:18): rond 16:00 vandaag kondigde de organisatie achter de petitie voor het Sleepwet-referendum aan dat de grens van 300.000 handtekeningen is verzameld. Dat betekent echter niet dat als je nog niet hebt getekend dit ook niet meer nodig is: men gaat er van uit dat zeker 10% van de stemmen ongeldig worden verklaard. Ofwel, deze laatste paar dagen hoopt de organisatie nog de 330.000 stemmen te passeren. Op het moment van schrijven staat de teller op ruim 307.000 stemmen. Teken nu het nog kan, en overtuig anderen ervan hetzelfde te doen!

Update 12 oktober 2017 (13:52): Inmiddels is het aantal handtekeningen de 360.000 gepasseerd, waarmee gezegd kan worden dat een referendum er nu vrij zeker zal komen!

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student HBO-ICT, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens muziekliefhebber, hardloper en taalfanaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in