Apple neemt Shazam over

Apple neemt geregeld bedrijfjes over met als doel haar producten en diensten te verbeteren, maar grote overnames zijn relatief uniek. De grootste overname ooit voor het bedrijf was die van Beats Electronics in mei 2014. Vandaag maakte Apple bekend wat de afgelopen paar dagen al in het geruchtencircuit terechtkwam: het neemt Shazam over! Maar wat is Shazam precies, en wat betekent deze overname voor gebruikers?

Shazam is momenteel beschikbaar als een applicatie in de App Store, Google Play en meer. De app herkent muziek en dient dan ook als hulpmiddel voor gebruikers die bijvoorbeeld een leuk nummer horen, maar geen idee hebben hoe het heet. Het is overigens sinds iOS 8 al mogelijk spraakassistent Siri te gebruiken hiervoor. De overname biedt echter veel meer mogelijkheden.

Naar verluidt zijn Apple en Shazam vijf maanden in gesprek geweest met elkaar hierover, en zou zijn gesproken over een bedrag van $400 miljoen dollar. Shazam zou tevens eerder al om de tafel hebben gezeten met Spotify en Snapchat, maar koos uiteindelijk dus voor Apple. Laatstgenoemde kondigde de overname aan met een relatief korte statement:

“We are thrilled that Shazam and its talented team will be joining Apple. Since the launch of the App Store, Shazam has consistently ranked as one of the most popular apps for iOS. Today, it’s used by hundreds of millions of people around the world, across multiple platforms.

Apple Music and Shazam are a natural fit, sharing a passion for music discovery and delivering great music experiences to our users. We have exciting plans in store, and we look forward to combining with Shazam upon approval of today’s agreement.”

In dit stukje tekst is het bedrijf niet concreet over wat het wil betekenen met de overname. Het is mogelijk dat Shazam nog diepere integratie krijgt in iOS, maar zou logischer zijn als de medewerkers – die door de overname automatisch bij Apple werken – hun kennis en ervaring over muziek- en objectherkenning te delen. Zeker nu met iOS 11 veel nadruk wordt gelegd op Augmented Reality.

En wat gebeurt er met die applicatie die je nu nog onder meer in de App Store en Google Play vindt? Tja, dat is nog maar de vraag. De kans is vrij groot dat de app blijft bestaan, maar dat bijvoorbeeld de integratie met diensten van derden (zoals Spotify) te vervallen komt. Maar als er al zoiets gaat gebeuren, zal dat zeer zeker niet op korte termijn zijn.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student HBO-ICT, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens muziekliefhebber en taalfanaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in