Apple investeert $350 miljard in Amerikaanse economie dankzij belastingwet Trump

De Amerikaanse president Donald Trump kan zijn geluk niet op: nadat hij succesvol zijn belastingverlagingen door het Congres (bestaande uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat) heeft weten te loodsen blijven de bedrijven maar goed nieuws melden. Ook Apple zal veel hebben aan het belastingplan, zo blijkt na vandaag weer. Het bedrijf kondigt namelijk aan $350 miljard in de Amerikaanse economie te pompen en dat het 20.000 banen wil creëern.

Apple meldt in een persbericht dat het wil concentreren op drie gebieden waarin het de grootste impact heeft: directe werkgelegenheid door Apple, uitgaven en investeringen met binnenlandse leveranciers van Apple en fabrikanten en het stimuleren van de snelgroeiende app-economie die Apple heeft gecreëerd met de iPhone en de App Store.

Overigens doet Apple het al zeer goed als het gaat om creëeren van werkgelegenheid. In de Verenigde Staten alleen al is het bedrijf verantwoordelijk voor meer dan 2 miljoen banen als het gaat om softwareontwikkeling voor haar platformen plus dat het nog eens 84.000 mensen zelf in dienst heeft. Met de nieuwe initiatieven wil het nóg meer doen voor de Amerikaanse werkgelegenheid: het doel is in vijf jaar tijd 20.000 banen te creëeren wat betreft dit laatste.
Het plan is om de investering van $350 miljard dollar over een periode van vijf jaar te verspreiden. Daarnaast bouwt het voort op het zogeheten Advanced Manufacturing Fund, dat bedoeld is om innovatie onder Amerikaanse fabrikanten te ondersteunen en anderen te helpen een aanwezigheid te vestigen in de VS. Dit fonds wordt van $1 miljard dollar verhoogd naar $5 miljard dollar.
Wat Apple ook heel goed heeft gedaan het afgelopen decennium is dat het meer dan 1,6 miljoen banen in de VS heeft opgeleverd binnen de iOS app-economie, waarbij in 2017 alleen al $5 miljard dollar aan omzet werd gegenereerd voor Amerikaanse app-ontwikkelaars. Het Bureau of Labor Statistics in de VS voorspelt dat tegen 2020 1,4 miljoen meer binnen binnen de softwareontwikkeling zullen zijn dan aanvragers die gekwalificeerd zijn deze te vullen.

Om die reden investeert het dan ook veel in educatie op het gebied van programmeren. De eigen programmeertaal Swift dat in 2014 werd gepresenteerd heeft dit al wat makkelijker gemaakt. Maar ook het introduceren van programmeer-vakken in het onderwijs draagt hier aan bij. Tot slot hebben meer dan 100.000 studenten en docenten ‘coding classes’ gevolgd bij Apple retail stores.

Apple meldt overigens ook als onderdeel van de investering een nieuwe Amerikaanse campus  te gaan bouwen – gericht op technische ondersteuning voor klanten – op een locatie die later dit jaar wordt aangekondigd. Daarnaast zal $10 miljard dollar worden gespendeerd aan de bouw van datacenters en nog eens $20 miljard dollar voor aanvullende infrastructuur-investeringen.

“Wij geloven diep in de kracht van de Amerikaanse vindingrijkheid, en we richten onze investeringen op gebieden waar we een directe impact kunnen hebben op het creëren van banen en het voorbereiden van banen,” zei Apple-CEO Tim Cook in een verklaring. “We hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel om terug te geven aan ons land en de mensen die ons helpen om ons succes mogelijk te maken.”

President Trump pleitte tijdens zijn campagne al belastingverlagingen door te willen voeren om Amerika weer competitief te maken (“Make America Competitive Again”). Het plan, dat de ‘Tax Cut and Jobs Act’ wordt genoemd, werd in november vorig jaar door Republikeinse leiders geïntroduceerd als de grootste belastingverlaging sinds die van President Reagan in de jaren 80. Eén van de grootste veranderingen is dat de door de bedrijven betaalde belasting verlaagd wordt van 35 naar 20 procent. Tegelijkertijd komt er een nieuwe belasting van 10 procent bij, bedoeld voor buitenlandse ondernemingen met een hoog rendement van de Amerikaanse bedrijven. Op deze manier wil de overheid voorkomen dat nog meer bedrijven hun werkzaamheden naar het buitenland verplaatsen.

Verder zal een gemiddeld middenklasse gezin van vier met een inkomen van $60.000 dollar een geschatte belastingverlaging van $1.182 ontvangen, wat zo’n beetje gelijk staat aan een jaar aan benzine voor de auto of het betalen van de telefoonrekening. Althans, dat beloofden de Republikeinse leiders ten tijde van de aankondiging.

De uiteindelijke versie van het belastingplan werd in het Huis van Afgevaardigden op 20 december aangenomen met 224 stemmen voor en 201 stemmen tegen. Dezelfde dag stemde de Senaat, welke maar een nipte meerderheid heeft, met 51 stemmen voor en 49 stemmen tegen in met het plan. Het was trouwens ook Trump’s eerste grote overwinning als het gaat om wetgeving.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student HBO-ICT, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens muziekliefhebber en taalfanaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in