Tweede Kamerdag Forum voor Democratie: ik was erbij!

0
30
Bron: ANP
Bron: Bas Czerwinski/ANP

Normaliter probeer ik tech en politiek wat gescheiden te houden op mijn website, tenzij bijvoorbeeld bepaalde wetgeving op het gebied van technologie of privacy veranderd wordt. Vandaag maak ik even een uitzondering, want gisteren was ik aanwezig bij de Tweede Kamerdag van de politieke partij Forum voor Democratie (FvD)! Een verslag over de gebeurtenissen daar.

“Jullie hebben alle standjes gezien. Daar hebben we de spullen, en daar achterin kun je geroyeerd worden.”, zo begon Thierry Baudet, fractievoorzitter van FvD zijn toespraak. Hij gebruikte humor om de ophef die de afgelopen dagen en weken is ontstaan over zijn partij wat te relativeren. FvD royeerde in deze tijd verscheidene leden, omdat zij kritisch waren over de koers die de conservatieve partij met twee zetels in de Tweede Kamer vaart. Baudet ging hier allemaal uitgebreid op in. “Als wij naar hun kritiek zouden luisteren, dan zouden we in een LPF-scenario terechtkomen. Dat willen we koste wat kost voorkomen”, aldus de FvD-voorman. De kritiek kwam overigens van een groepje mensen. Ter vergelijking, de partij telt inmiddels 24.000 leden, dat is aardig wat. 

Op de ledendag in de Tweede Kamer der Staten-Generaal waren maar liefst 500 mensen aanwezig. Onder de aanwezigen waren – naast natuurlijk Thierry Baudet zelf – Theo Hiddema (fractielid FvD in de Tweede Kamer), Annabel Nanninga (lijsttrekker FvD Amsterdam komende gemeenteraadsverkiezingen), Yernaz Ramautarsing (kandidaat-raadslid FvD Amsterdam) en nog enkele andere partijprominenten. Vrijwel allemaal kwamen ze wel even aan het woord.

De dag draaide uiteindelijk vooral om uitleg over hoe Forum voor Democratie haar partij wil uitbouwen. Daar heeft het onder meer het Renaissance Instituut voor, dat als wetenschappelijk instituut fungeert. Baudet vertelde ook over hoe FvD uiteindelijk het ‘partijkartel’ (de gevestigde partijen, zoals VVD, D66 en het CDA) wil gaan breken. Dat begint bij de provinciale verkiezingen, die volgend jaar plaatsvinden. Als de partij daar veel zetels wint, maakt het een dag erop bij de Eerste Kamerverkiezingen ook kans op zetels in de Senaat. En de schade die het daarmee kan aanrichten bij de coalitiepartijen (VVD, CDA, D66 en CU) moet niet onderschat worden: als zij in één van de twee Kamers geen meerderheid hebben (die met 38 zetels overigens ook al minimaal is) kan de oppositie wetsvoorstellen tegenhouden. “Over een jaar zijn wij de facto regeringspartner. Dan hebben ze ons nodig.”, concludeerde Baudet. De partijleider verwacht 8 tot 10 zetels te kunnen halen in de Eerste Kamer. VVD heeft met 13 zetels de meeste, gevolgd door het CDA (12 zetels) en D66 (10 zetels). De grootste oppositiepartij, PVV, telt 9 zetels.

Er is op de Tweede Kamerdag veel besproken. Negatieve zaken, maar ook positieve zaken. Naast de toespraak en de beantwoording van vragen door FvD-leden kon men ook de fractiekamers bezoeken en natuurlijk de Plenaire Zaal van de Tweede Kamer. Baudet vertelde zelf nog wat over de Tweede Kamer, zoals waar de fractiekamers van enkele andere partijen als de VVD, CDA en D66 zitten.

De Plenaire Zaal van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, het hart van onze democratie

Het was een leuke, maar bovenal interessante en leerzame dag! Mijn complimenten ook voor de uitstekende organisatie waarbij ieder lid goed verzorgd werd: er waren hapjes en drankjes aanwezig, er was een heus salonorkest aanwezig: MasQué. Er was ook FvD-merchandise te koop, waaronder shirts en boeken. Zelf ben ik natuurlijk nog op de foto geweest met Thierry Baudet zelf! Kortom, een geweldige dag dus!

Zelf nog geen lid van Forum voor Democratie? Meld je dan vandaag nog aan via deze link! Lees hier meer over de standpunten van de partij. Stem bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen op een lokale partij dat úw belangen behartigt. Forum voor Democratie doet alleen in Amsterdam mee, en heeft daarnaast een alliantie gesloten met Leefbaar Rotterdam. Maar vooral: stem op de partij van welke de standpunten het beste bij u aansluiten.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student HBO-ICT, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens muziekliefhebber, taalfanaat en lid van Forum voor Democratie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here