Apple kondigt nieuwe ‘goedkope’ 9,7-inch iPad aan

Tijdens een onderwijsevent vandaag kondigde Apple een nieuwe betaalbare iPad aan, onder meer bedoeld voor studenten. De tablet volgt de vorig jaar uitgebrachte versie op, en heeft als belangrijke vernieuwing ondersteuning voor Apple Pencil. Daarnaast heeft de hardware een upgrade gekregen en krijgen docenten meer mogelijkheden wat betreft het beheer van studentprofielen op de iPad. En als dat nog niet genoeg is: Pages, Numbers, Keynote, Clips en GarageBand hebben allemaal een update gekregen.

Apple en onderwijs zijn twee zaken die perfect met elkaar samen gaan, dat is ook duidelijk te merken aan de nadruk die het bedrijf legt op dit onderwerp. Maar de laatste keer dat Apple zo specifiek hierop focuste, dat is toch alweer even geleden. Met het event van vandaag laat men eindelijk weer eens zien waar ze voor staan.
Eén van de manieren waarop Apple altijd kon bewijzen dat ze veel geven om het onderwijs is de mogelijkheden die de iPad met zich meebrengt. Helaas kost de tablet aardig wat en zijn veel scholen niet in staat ze in bulk  te kopen. Vorig jaar bracht het bedrijf wel een goedkopere iPad uit, maar inmiddels zijn we een jaar verder en loopt de hardware van het ding alweer achter. En de belangrijkste functie die de duurdere iPads wel hebben mist: Apple Pencil-ondersteuning. Daar komt dus verandering in.
De nieuwe iPad, die overigens niet echt een naam heeft gekregen zoals iPad Air, iPad Pro etc, krijgt een update. Het design blijft hetzelfde, maar binnenin is het een en ander nieuw. Zoals ik al aangaf is er nu ondersteuning voor Apple Pencil. Maar voor wie zich geen peperdure stylus van Apple kan veroorloven is er een alternatief: Logitech brengt een speciale ‘Crayon’ stylus uit die ook zal werken met de iPad.
De processorkracht gaat er met deze tablet aardig op vooruit: de A9-chip wordt vervangen door de quad-core A10 Fusion-chip. Daarmee is de goedkoopste tablet die Apple nu verkoopt (althans, als je de verschillen in opslagruimte even niet meetelt) geschikt voor het bewerken van 4K-video! Ook het gebruiken van de vele multitaskfeatures in iOS 11 is nu prettiger. En natuurlijk zal Augmented Reality ook extra goed werken op het apparaat.
Onder meer het scherm blijft hetzelfde als bij zijn voorganger, en zal daardoor niet zo mooi zijn als bij de duurdere modellen of zelfs als bij de iPad mini (die alweer even geen update heeft gekregen). De accuduur blijft hangen op 10 uur, en dat is overigens nog altijd een mooie prestatie in mijn ogen. Er is ook Touch ID aanwezig en dus nog geen Face ID. Dat komt waarschijnlijk naar de opvolger(s) van de huidige iPad Pro’s.
De nieuwe iPad is vanaf nu te koop voor €359 met 32 GB opslag of €449 met 128 GB opslag in de kleuren zilver, spacegrijs en een nieuw ‘champagne’-achtig goud.
Apple heeft ook enkele van haar apps geüpdated: Pages, Numbers, Keynote, Clips en GarageBand zijn bijgewerkt met nieuwe features, zoals ondersteuning voor Apple Pencil. Daarnaast werd aangekondigd dat studenten een iCloud opslagupgrade krijgen van 5 GB naar maar liefst 200 GB. Vooralsnog lijkt het er echter op dat een willekeurige student hiervoor niet in aanmerking komt; met een gewone studentenpas zul je het waarschijnlijk niet krijgen.
Tot slot werd voor onderwijzers een reeks software-functies aangekondigd die het beheren van studenten makkelijker maken. Zoals studentprofielen op iPads, vergelijkbaar met zoals je op Windows en Mac verschillende gebruikers kunt hebben. Met een nieuwe app genaamd Schoolwerk kan lesmateriaal makkelijk worden gedeeld met studenten, waarvan dan ook weer de voortgang per student kan worden bekeken. Die app heeft tot op zekere hoogte integratie met andere onderwijsapps, zoals Kahoot! en Quizlet Flashcards. Allemaal om de ervaring voor zowel leerkrachten als voor studenten makkelijker en leuker te maken.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student HBO-ICT, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens muziekliefhebber, taalfanaat en lid van Forum voor Democratie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in