Apple Pay in Nederland gebruiken met bunq

Gisteren lanceerde bunq in Italië en Spanje de mogelijkheid om via Apple Pay op de iPhone en Apple Watch mobiel betalingen te verrichten. In Nederland kan dat officieel nog niet, toch biedt bunq via een omweg die mogelijkheid. Sterker nog, daar doen ze niet geheimzinnig over. In dit artikel lees je hoe je dat doet! 

Apple Pay werd in 2014 gelanceerd, maar is na 3,5 jaar nog altijd niet ondersteund in Nederland. Gezien de grootte van ons kikkerlandje is dat logisch, zou je denken. Echter is het wel zo dat het aantal NFC-terminal enorm is, en Apple Pay daarmee een grote potentiële markt in handen zou hebben. 
UPDATE: bunq heeft deze mogelijkheid om Apple Pay toe te voegen uitgeschakeld voor Nederlandse gebruikers, mogelijk door interventies van een grote Amerikaanse technologiereus. De knop om Apple Pay toe te voegen is in de bunq-app verdwenen. Mocht je het al ingesteld hebben, dan kun je het blijven gebruiken.


Toen vorige week werd aangekondigd dat bunq in Italië en Spanje zou gaan lanceren op 20 maart was de gedachte al dat het wellicht ook in Nederland zou gaan werken. Want, voor wie het nog niet weet, het betreft een Nederlandse bank! Bij de lancering gisteren liet men dan ook weten dat bij het testen bleek dat de dienst via een omweg ook hier kan worden gebruikt.

“Tijdens het testen ontdekten wij dat het op deze manier ook mogelijk was om Apple Pay naar Nederland te brengen.”, aldus bunq-oprichter en ceo Ali Niknam in De Telegraaf

Zo stel je Apple Pay met bunq in

Dus… hoe activeer je Apple Pay in Nederland? Dat doe je zo (ga door naar stap 4 als je al over de bunq-app en een (premium-)account beschikt):

  1. Installeer de bunq-app via de App Store op een apparaat dat Apple Pay ondersteunt (o.a. iPhone 6 en nieuwer + ieder Apple Watch-model)
  2. Maak een account aan via de bunq-app en koppel je bankrekening via iDeal aan de betaalpas
  3. Wacht totdat je account goedgekeurd is, dit duurt meestal niet lang
  4. Controleer na het aanmaken of je een premium-account hebt, dat is nodig voor Apple Pay (de eerste maand is dit gratis)
  5. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone
  6. Ga naar Algemeen > Taal en regio > kies Spanje of Italië en bevestig de actie, je iPhone start nu opnieuw op
  7. Ga terug naar de bunq-app > Passen > tik op ‘Apple Pay Probeer het nu!’
  8. Doorloop de stappen om je kaart toe te voegen aan Wallet op je iPhone en/of je Apple Watch (die keuze ligt bij jou zelf)
  9. Ga weer terug naar Instellingen > Algemeen > Taal en regio > Nederland om de regio-instellingen terug te zetten; als het goed is blijft je Apple Pay-kaart nu behouden
  10. Zorg natuurlijk ook dat je geld op de kaart hebt staan, dat zet je er via iDeal op

Zo gebruik je Apple Pay

Maar hoe gebruik je dan eigenlijk Apple Pay? Want het kan de eerste keer niet zo vanzelfsprekend zijn. Het verschilt ook een beetje per toestel. Heb je een iPhone 6 (Plus), 6s (Plus), 7 (Plus) of 8 Plus dan hoef je het toestel maar tegen een NFC-pinapparaat te houden, je vinger op de Touch ID-vingerafdrukscanner te leggen en je hebt betaald. Op de iPhone X werkt het net even anders uit veiligheidsoverwegingen, omdat het toestel geen Touch ID, maar Face ID heeft. Je maakt gebruik van Apple Pay op dit toestel door twee keer op de zijknop te drukken, je gezicht te scannen en de iPhone vervolgens tegen het NFC-pinapparaat te houden. Je voelt een trilling wanneer de betaling gelukt is.

Hier kun je Apple Pay gebruiken

Het mooie van Apple Pay is dat er in principe geen speciale door Apple-goedgekeurde betaalterminals nodig zijn: je kunt over het algemeen bij ieder pinapparaat waar je normaal ook contactloos kunt betalen gebruik maken van Apple’s betaaldienst. Dat betekent niet dat bij sommige apparaten de functionaliteit mogelijk niet werkt en het daarom aanbevolen is altijd je gewone pinpas bij de hand te hebben. 

Zelf heb ik Apple Pay al gebruikt om een bakkie leut bij de koffieautomaat van Fontys Hogeschool in Eindhoven af te rekenen… en dat werkte feilloos! Dus je kunt er vanuit gaan dat het op de meeste plaatsen wel zal werken. 

En zo houdt je je transacties bij

Tot slot kun je via de Wallet-app op je iPhone alle transacties bijhouden, maar je krijgt daar ook telkens een melding van. Via de bunq-app hetzelfde overigens. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student HBO-ICT, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens muziekliefhebber, taalfanaat en lid van Forum voor Democratie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in