Betere en veiligere datastromen voor de luchtvaart: EUROCONTROL kiest BT voor NewPENS

Na een gemeenschappelijke inkoopprocedure kondigen EUROCONTROL en 41 sectorpartners, voornamelijk luchtvaartdienstverleners (air navigation service providers of: ANSP’s), een nieuw contract met BT aan voor de levering en het beheer van een veilige, zeer veerkrachtige netwerkdienst, genaamd New Pan-European Network Service (NewPENS). De totale waarde van het tienjarige contract wordt geraamd op meer dan 50 miljoen euro.

Het nieuwe, zeer veerkrachtige netwerk verbindt ongeveer 100 locaties in 47 landen in de EUROCONTROL-regio en  buurlanden. Het kan gebruikt worden door alle bij luchtverkeersleiding (air traffic management of: ATM) betrokken partijen, om bedrijfskritische datatransmissie betrouwbaar, veilig en kostenefficiënt te laten verlopen.
Het wordt gebouwd op BT’s IP-netwerk, met missiekritische verbindingen op een dual-core infrastructuur. Dit biedt parallelle connectiviteit die fysiek en logisch gescheiden is om de hoogste mate van beschikbaarheid en veerkrachtigheid te bieden.
NewPENS is de opvolger van PENS, dat in december 2009 geïntroduceerd werd. Het is een belangrijke upgrade – in servicemanagement en in netwerkarchitectuur – en vormt de ruggengraat voor grensoverschrijdende data- en spraakcommunicatie voor de Network Manager, ANSP’s en andere ATM-belanghebbenden.

Eigenschappen van NewPENS:

 • Het is toekomstbestendig – voorbereid op toekomstige ontwikkelingen op het gebied van ATM en netwerktechnologie;
 • Het staat open voor een groter aantal belanghebbenden – defensie, luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, meteorologische diensten evenals ANSP’s;
 • Het biedt meer flexibiliteit bij het ondersteunen van applicaties;
 • De veiligheidsniveaus zijn op ATM-niveau, waardoor het geschikt is voor veiligheidskritische toepassingen;
 • De verfijnde cybersecurity-maatregelen beschermen gebruikersgegevens;
 • Waar nodig is de beschikbaarheid 99,999% – een decimaal hoger dan de huidige PENS;
 • Het ‘service management framework’ is voorzien van een servicedesk voor heel Europa met uitgebreide monitoring- en rapportageservices;
 • Het biedt verschillende serviceniveaus – van instap tot gemiddeld tot de veeleisende high-end gebruiker – die alleen worden gefactureerd voor de door hen gekozen diensten.
 • De governance is aangepast op basis van eerdere ervaringen. Sterke strategische sturing, supervisie en volledige ondersteuning worden geleverd door verschillende managementniveaus binnen de deelnemende organisaties. NewPENS heeft:
  • een Top Management Board om strategische veranderingen te realiseren;
  • een PENS Executive Board (PEB) voor effectieve samenwerking met gebruikersgemeenschappen;
  • een Air Traffic Service Board (ATSB) met netwerkmanagers van ANSP’s en EUROCONTROL voor tactische sturing en servicemanagement.
“NewPENS is een ongekend gezamenlijk inkoopcontract binnen het Europese luchtverkeersbeheer,” aldus Eamonn Brennan, Directeur-Generaal van EUROCONTROL en Vicevoorzitter NewPENS Top Management Board. “Met het toenemende aantal vliegbewegingen zal NewPENS de Europese luchtvaart solide ondersteuning bieden, grensoverschrijdende netwerkverbindingen beveiligen en de basis vormen voor veiligheidskritische applicaties,” voegt hij toe.

“NewPENS biedt ook ondersteuning voor toekomstige ATM-toepassingen, vooral voor de SWIM (System-Wide Information Management) -architectuur. Het maakt de uitvoering van diensten die voortkomen uit de SESAR-projecten mogelijk,” zegt Maurice Georges, Voorzitter NewPENS TMB en Directeur van de Franse luchtverkeersleiding, DSNA. “De Van links naar rechts: Eamonn Brennan, Directeur-Generaal van EUROCONTROL en Vicevoorzitter NewPENS Top Management Board en Bas Burger, CEO Global Services, BT, tekenen het NewPENS contract.technische servicecatalogus evolueert mee met technologische en zakelijke vereisten. De nieuw ontworpen architectuur garandeert een hoger niveau van end-to-end controle en autoriteit.”

“Het aantal vliegbewegingen zal de komende jaren naar verwachting verdubbelen, waardoor de behoefte aan veilige en zeer betrouwbare communicatie groter en belangrijker is dan ooit. Veel toonaangevende multinationals, zoals leden van de BT Radianz Cloud, ’s werelds grootste veilige, onderling verbonden gemeenschap voor de financiële markten, vertrouwen al op BT om hun kritieke wereldwijde operaties, mensen en data te verbinden. De netwerkinfrastructuur die wij gaan bouwen voor de NewPENS-gemeenschap garandeert zeer hoge niveaus van veerkrachtigheid en veiligheid voor luchtverkeersleiders om hen te helpen vliegtuigen veilig naar hun bestemmingen te leiden,” zegt Bas Burger, CEO Global Services, BT.

Volgende stappen

De Network Manager begint na ondertekening van het contract zo snel mogelijk met de transitie naar NewPENS. BT zal tussen april en september 2018 de organisatie, het service management framework, de servicedesk, de processen, het transitiemodel en het netwerk opbouwen.

De ongeveer 100 sites van de meer dan 30 huidige PENS-gebruikers en EUROCONTROL worden geleidelijk in clusters overgebracht naar NewPENS tussen oktober 2018 en 30 november 2019, de datum waarop het huidige PENS-contract afloopt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in