Cyber Central: digitale veiligheid moet ‘gewoon’ worden

Cybercriminaliteit veroorzaakt grote economische schade bij Nederlandse bedrijven en instellingen. De meeste ondernemingen zijn zich hier inmiddels bewust van en nemen de nodige technologische en organisatorische maatregelen. Wat echter wel eens vergeten wordt, is dat veiligheidsrisico’s in veel gevallen ontstaan door menselijk handelen. Cyber Central, een initiatief van technologiebedrijven Cisco, DearBytes, KPN en McAfee, is in het leven geroepen om juist dit probleem aan te pakken.

Wat zijn de doelen van Cyber Central?

Een bedrijf kan op technologisch vlak nog zoveel aandacht aan digitale veiligheid hebben besteed; wanneer een willekeurige medewerker per ongeluk een verkeerde e-mailbijlage opent, kan het cybercriminelen alsnog lukken om het systeem binnen te dringen. Cyber Central wil organisaties helpen bij het creëren van meer bewustzijn op dit gebied. Voor werknemers moet alertheid ten opzichte van digitale veiligheid als het ware een tweede natuur worden. Daarbij richt Cyber Central zich op iedereen die met bedrijfsgegevens te maken heeft, wat neerkomt op het grootste deel van de werkende bevolking. Behalve meer bewustzijn creëren, wil Cyber Central ook een betere samenwerking tussen ICT-leveranciers en securitybedrijven tot stand brengen.

Hoe gaat Cyber Central te werk?

Om ervoor te zorgen dat organisaties veiliger omgaan met technologie, streeft Cyber Central er vooral naar om van digitale veiligheid een toegankelijk onderwerp te maken; het moet uit de ICT-sfeer worden gehaald en op een begrijpelijke manier worden uitgelegd. Concreet verspreidt Cyber Central haar kennis onder meer door workshops voor ondernemingen en overheids- en onderwijsinstellingen te organiseren. Als deelnemer aan de workshop Hack-intro kruip je in de huid van een hacker, waardoor je inzicht krijgt in hoe een hacker denkt en handelt en de risicofactoren leert herkennen. Bij de workshop the Boardroom ervaar je hoe het is om een cyberaanval mee te maken en bepaal je samen met je collega’s welke maatregelen er genomen moeten worden. Voor Cyber Central is het essentieel dat workshopdeelnemers digitale veiligheid daadwerkelijk ‘beleven’. In dit opzicht is een workshop van Cyber Central wel te vergelijken met kleinere initiatieven, zoals dit server-verdedigingsspel van hostingprovider STRATO; beide zijn erop gericht om mensen spelenderwijs meer over digitale veiligheid te leren.
Meer weten over Cyber Central? Kijk dan op cybercentral.nl. Ook in de onderstaande video wordt nog eens kort uitgelegd waar de instelling voor staat.
 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in