Apple brengt ‘Everyone Can Code’-lesprogramma naar onder meer dove en blinde leerlingen

Het was gisteren Global Accessibility Awareness Day, en Apple, het bedrijf dat zich al jaren inzet voor betere toegankelijkheid op hun apparaten maakte daar goed gebruik van. Het ‘Everyone Can Code’-lesprogramma wordt namelijk beschikbaar gesteld voor leerlingen die blind of doof zijn, of die te maken hebben met een andere lichamelijke beperking. Op acht scholen zal dit najaar het speciale lesprogramma worden ingezet.  

Toegankelijkheid is één van de dingen waar Apple continu rekening mee houdt. Niet alleen in de software, ook bij het nieuwe hoofdkantoor bijvoorbeeld. Met iedere grote software-update krijgen de iPhone, iPad en Mac nieuwe functies op het gebied van toegankelijkheid. Zelf draag ik momenteel een BAHA, die verbonden is met mijn iPhone dankzij ‘MFi’-ondersteuning; hierdoor kan ik alle audio vanaf mijn smartphone streamen naar het hoortoestel.

‘Everyone Can Code’ werd ruim twee jaar geleden aangekondigd als initiatief om leerlingen kennis te laten maken met programmeren. Helaas kon niet iedereen er goed gebruik van maken, bijvoorbeeld door een bepaalde beperking. Daar komt dus snel verandering in. In eerste instantie wel alleen nog in de VS, maar later zal het ongetwijfeld ook in Nederland beschikbaar komen.

Gisteren ontmoetten Apple-CEO Tim Cook en Nyle DiMarco (America’s Next Top Model) dove studenten. Ze bezochten hiervoor de California School for the Deaf (CSD). Wat ene Nyle DiMarco daar deed? Naast zijn carrière als model is hij doof. Tijdens het bezoek aan het CSD communiceerde hij dan ook via het American Sign Language (ASL), een vorm van gebarentaal, met de studenten.

Het Everyone Can Code-programma, waarbij studenten leren te programmeren in Apple’s Swift-programmeertaal, komt aankomende herfst naar scholen die speciaal onderwijs bieden aan leerlingen met een visuele, auditieve of andere lichamelijke beperking.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student ICT & Business op Fontys Hogeschool, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens muziekliefhebber, taalfanaat en perfectionist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in