Apple presenteert iPhone Xs, Xs Max en XR

Bij het jaarlijkse ‘iPhone-event’ kondigde Apple vanavond niet één, niet twee, maar dríe nieuwe iPhones aan. De iPhone Xs, iPhone Xs Max en iPhone XR. Heel onverwachts komt het niet uit de lucht gevallen, met uitzondering van de benaming. De grootste veranderingen zijn te vinden in de hardware, al moet gezegd worden dat de XS Max en XR beiden groter zijn dan de ‘gewone’ iPhone XS en daardoor op gebied van design ook enigszins anders zijn. De toestellen volgen de huidige iPhone 8, 8 Plus en X op. 

Toen Apple vorig jaar de iPhone X aankondigde werd dit toestel met veel lof ontvangen. Eindelijk kwam het bedrijf eens met een nieuw design. Men was het ‘iPhone 6’-era design inmiddels wel zat geworden. De iPhone X was een verademing. Apple zelf noemde het de toekomst. En dat bleek inderdaad zo, want vanavond presenteerde Phil Schiller (Senior Vice President Worldwide Marketing) de iPhone Xs. Het mag eigenlijk geen verassing zijn dat deze exact hetzelfde design hebben.

Toch is er heel wat nieuws. Zelfs wat dingetjes aan het design, maar niet qua vorm. Om te beginnen is er een nieuw kleurtje bij gekomen: goud, dat bij de kleuren zilver en spacegrijs komt. Ook is het toestel nu IP68-waterbestendig waardoor het langer én dieper onder water kan zonder problemen. 
En… er is een grotere versie beschikbaar: de iPhone Xs Max. En ja, over de naam kan worden gediscussieerd. Volgens Schiller van Apple was de keuze hiervoor logisch, omdat het toestel groter is dan de voorheen grootste iPhone: de iPhone x Plus. De iPhone Xs Max heeft een scherm dat maar liefst 6,5 inch groot is. De resolutie is 2688×1242, waarbij het aantal van 458 pixels per inch onveranderd blijft. Wel hebben beide nieuwe iPhones een scherm met accuratere kleuren.
Eén van de grootste nieuwe functies van de iPhone X was Face ID, waarmee je je toestel ontgrendelt met je gezicht in plaats van met je vingerafdruk. Voor een eerste generatie iPhone met deze functie werkt het al behoorlijk goed, maar dat weerhield Apple er niet van verbeteringen aan te brengen. Face ID is volgens het bedrijf sneller geworden bij de iPhone Xs en Xs Max.

De processor is en blijft voor mij persoonlijk wel het meest interessante stukje hardware van een iPhone. Want keer op keer weet Apple te verbazen met de cijfers. De iPhone 8, 8 Plus en X lopen met hun A11 Bionic-chip mijlenver voor op de concurrentie. Met de nieuwe iPhones wordt de afstand alleen maar vergroot; de A12 Bionic-chip in de iPhone Xs en Xs Max is een 7-nanometer processor met 6 rekenkernen. Twee daarvan zijn efficiënte cores, en de overige vier zijn de krachtigste. Beide zijn sneller dan ooit. De grafische processor is maar liefst 50% krachtiger. Maar ongetwijfeld het meest indrukwekkende is toch wel die Neural Engine. Deze werd met de iPhone X geïntroduceerd, maar krijgt een gigantische boost in prestaties. De chip heeft acht rekenkernen is kan maar liefst 5 biljoen bewerkingen per seconde. Bij de iPhone X was dat nog 600 miljard, een flinke upgrade dus. Verder is er een nieuwe geheugencontroller aan die tot wel 512 GB aan opslag aan kan. Dat is een halve terabyte aan opslag op een smartphone.

Ook de camera is beter. Er zijn net als bij de iPhone X twee 12-megapixel lenzen aanwezig met diafragma van respectievelijk f/1.8 en f/2.4. Dat lijkt niet zo nieuw allemaal, totdat je ziet wat er dankzij de nieuwe Neural Engine mogelijk is: Smart HDR. Wat deze functie doet is een foto met hoge dynamische range maken met geavanceerde ‘bokeh’ en door de gebruiker in te stellen dynamische diepte. Ook worden met Smart HDR highlights en schaduwen duidelijker. En grotere en diepere pixels verbeteren de beeldgetrouwheid en prestaties bij weinig licht. En er is nog meer vernieuwd aan de camera om de kwaliteit van foto’s te verbeteren. Hetzelfde geldt voor het maken van filmpjes trouwens: je kunt voor het eerst stereogeluid opnemen dankzij de vier ingebouwde microfoons.

Apple kondigde overigens ook de iPhone XR aan. Het idee achter dit toestel is een opvolger te zijn voor de voorheen ‘beter betaalbare’ iPhone 8 en 8 Plus. Maar het is ook een beetje te vergelijken met de in 2013 uitgebrachte iPhone 5c, al komt dat voornamelijk door de grotere keuze aan kleurtjes. Want, naast het standaard zwart en wit zijn er nog eens vier andere keuze: blauw, geel, ‘coral’ en product(RED). In tegenstelling tot bij de iPhone Xs en Xs Max is de band rondom de iPhone XR van aluminium en niet van roestvrijstaal. Dat is ook één van de redenen dat het toestel minder kost dan de andere twee. Verder zul je het moeten doen met IP67-waterbestendigheid, terwijl de iPhone Xs en Xs Max alweer IP68-bestand zijn.

Het scherm is groter dan die van de iPhone Xs, maar kleiner dan die van de iPhone Xs Max. Huh?! Wat? Jup, je leest het goed. De iPhone XR heeft een scherm van 6,1 inch groot. Het betreft een Liquid Retina HD-display met een resolutie van 1792×828 pixels (326 pixels per inch). Dat is… minder dan wat de iPhone 8 Plus heeft, dat is wel een tegenvaller. Ook mist 3D Touch, de drukgevoelige techniek die wel nog gewoon op de andere twee iPhones beschikbaar is. Verder gaat het toestel ‘maar’ tot 256 GB, al is dat alsnog heel erg veel.

Toch zijn er veel gelijkenissen met de iPhone Xs en Xs Max. Zoals de nieuwe A12 Bionic-chip met haar ongelofelijk krachtige Neural Engine. Ook de camera is nagenoeg hetzelfde, wat betreft de groothoeklens althans.

Maar het grootste verschil tussen deze iPhone en de andere twee is de prijs. De prijzen per toestel zijn als volgt:
iPhone XR (te bestellen vanaf 19 oktober)
  • 64 GB: €859
  • 128 GB: €919
  • 256 GB: €1029
iPhone Xs (te bestellen vanaf 14 september)
  • 64 GB: €1159
  • 256 GB: €1329
  • 512 GB: €1559
iPhone Xs Max (te bestellen vanaf 14 september)
  • 64 GB: €1259
  • 256 GB: €1429
  • 512 GB: €1659

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student ICT & Business op Fontys Hogeschool, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens muziekliefhebber, taalfanaat en perfectionist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in