Apple kondigt nieuwe iPad Pro en Macs aan

Het heeft even geduurd, maar eindelijk heeft Apple wat van zich laten horen over de toekomst van de iPad en Mac. Tijdens een evenement gisteren kondigde het bedrijf opvolgers voor beide productcategorieën aan: een nieuwe iPad Pro, MacBook Air én Mac mini. Ook is er weer een software-update uitgebracht voor ieder platform dat Apple aanbiedt.

Bijna randloze iPad Pro met A12X Bionic en Face ID

De highlight van het evenement was natuurlijk toch die nieuwe iPad Pro. Er gingen al langer geruchten dat er een soort randloze variant van de tablet zou gaan komen, geïnspireerd naar de iPhone X(S). De nieuwe iPad Pro is precies dat.
Het begint natuurlijk met het design. Die is namelijk compleet vernieuwd. Zo lijkt het erg op een iPhone 5(s) door de ‘scherpere’ randen, is hij slechts 5,9mm dun én krijg je net iets meer scherm in een kleinere vormfactor. Wat betreft dat laatste gaat het nieuwe model van 10,5 inch naar 11 inch. Op zich geen groot verschil, maar nogmaals: meer scherm, kleiner design. Qua resolutie is er niet veel veranderd. Alleen in de hoogte komen er wat pixels bij en krijg je een Liquid Retina Display met resolutie van 2388×1668. Het aantal pixels per inch blijft op 264. Voor de rest is alles hetzelfde als bij de voorganger: er is True Tone aanwezig, het is een 120Hz ProMotion-scherm enzovoort. En ja, net als bij de iPhone X(S) is er geen thuisknop meer aanwezig: alles is gesture based. Oftewel gebruik je veegbewegingen om te navigeren door iOS. In iOS 12 zijn aardig wat nieuwe toegevoegd, en nu speciaal voor de nieuwe iPad Pro ook weer.
De processor vind ik altijd het meest interessant, omdat Apple keer op keer de verwachtingen weet te overtreffen. De recent uitgebrachte iPhone XS was op dit punt weliswaar een matige upgrade, maar daarbij moet gezegd worden dat de vorige iPad Pro een A10X Fusion-chip had. En we gaan nu alweer naar de A12X Bionic. Met andere woorden: er zit een soort gat tussen, waardoor het verschil in prestaties ineens groter is. Op de website staat dat de processor 3x sneller is dan de A8-chip uit 2014. De grafische processor is zelfs 8x zo snel. Maar goed, cijfers zeggen weinig, dus laten we de specificaties er even bij pakken. De A12X Bionic heeft niet 6 cores zoals de A12 Bionic (iPhone XS), maar 8. Acht rekenkernen, waarvan vier zijn gericht op het leveren van de beste prestaties en de overige vier hebben vooral als doel voldoende kracht te leveren waarbij gelet wordt op efficiëntie, wat weer resulteert in een langere accuduur. Wat we nog niet weten is hoeveel werkgeheugen de iPad Pro krijgt, maar het zou niet verbazen als we van 4 GB naar minimaal 6 of zelfs 8 GB RAM gaan.
Wat je ook voor het eerst krijgt is de Neural Engine; het vorige model beschikte nog niet over deze extra processor, bedoeld voor machine learning. Deze heeft acht cores en kan tot 5 biljoen berekeningen per seconde uitvoeren. Het is ook bedoeld voor een andere feature die we kennen van de iPhone X(S), die eindelijk naar de iPad komt: Face ID. Je kunt voortaan de camera voorop gebruiken om je iPad Pro te ontgrendelen. En oh ja, het werkt in landschapsmodus. Iets dat bij de iPhone nog niet mogelijk is.
Bovendien heeft de tablet een verbeterde camera achterop ondersteuning voor 4K met 60 beelden per seconde, Smart HDR voor betere foto’s en meer. Voorop krijg je er nu portretmodus met portretbelichting bij, evenals Animoji en Memoji.
Er zijn nog wat meer features in de nieuwe iPad Pro. Zo is de Lightning-aansluiting vervangen door een USB-C-aansluiting waardoor je meer accessoires dan ooit kunt aansluiten. Inclusief je iPhone, zodat je deze kunt opladen. Je kunt de iPad zelfs aansluiten op een 5K-monitor. De Apple Pencil is vernieuwd en kan nu dankzij magneetjes aan de tablet worden bevestigd. Bovendien wordt de pen dan meteen opgeladen. Verder is er een nieuwe Smart Keyboard Folio. 
Er is overigens ook een 12,9-inch variant van de nieuwe iPad Pro die in principe precies dezelfde functionaliteiten heeft.

MacBook Air krijgt een Retina-display en nieuw design

Eén van de producten die al heel lang hetzelfde design heeft behouden is de MacBook Air. Voor lange tijd was het Apple’s goedkoopste en populairste notebook. Maar er miste heel wat dat we in de andere Apple-laptops hebben gezien de afgelopen jaren. Het Retina-display is hier een voorbeeld van. Voor het eerst is deze ook terug te vinden in de MacBook Air. Deze is 13,3-inch groot en heeft een resolutie van 2560×1600 pixels (hetzelfde als bij de 13-inch MacBook Pro). Ook is er een nieuw design: op heel het scherm inclusief de randen zit nu glas, waar die randen voorheen nog van aluminium waren.

Vanzelfsprekend is er nieuwe hardware binnenin: een 1,6 GHz dual-core Intel Core i5 met Turbo Boost tot 3,6 GHz, aangevuld met 4 MB L3-cache. Je kunt kiezen uit 8 of 16 GB RAM-geheugen en 128 GB tot 1,5 TB aan opslag. Qua graphics krijg je Intel UHD Graphics 617, dit zit in de processor geïntegreerd en het betreft dan ook geen krachtige GPU. Wat je verder krijgt: twee Thunderbolt 3 vermomd als USB-C-poorten die je kunt gebruiken om één 5K-monitor op aan te sluiten óf twee 4K-monitoren. Apple heeft daarnaast de stereospeakers flink verbeterd.

Mac mini wordt nieuw leven in geblazen

1475 dagen – ofwel ruim 4 jaar – heeft het geduurd: de Mac mini krijgt eindelijk een upgrade. Het ‘goedkope’ desktopcomputertje (voor Apple’s standaarden, althans) wordt een nieuw leven in geblazen. Het zilveren kleurtje wordt vervangen met spacegrijs, dat professioneler dan ooit oogt.

Het computertje is vooral bedoeld voor mensen die wel een Apple-desktop willen, maar liever een eigen monitor aansluiten bijvoorbeeld. Het is daarnaast de goedkoopste Mac die je kunt krijgen op het moment. En je krijgt er toch aardig wat ‘Mac’ voor. De standaard variant heeft een 3,6 GHz quad-core Intel Core i3 met 6MB gedeelde L3-cache en kan worden geüpgrade naar een 3,2 GHz 6-core Intel Core i7 met Turbo Boost tot 4,6 GHz, samen met 12 MB gedeelde L3-cache. Qua geheugen is er standaard 8 GB aanwezig, maar kun je dit bij het bestellen upgraden naar 16, 32 of zelfs 64 GB. Aan SSD-opslag vind je bij het goedkoopste model 128 GB, maar daar kun je ook 256 GB, 512 GB, 1 TB of zelfs 2 TB van maken. En over die SSD gesproken, deze is 4x zo snel als bij zijn voorganger.  Enne, als je zo iemand bent die 10Gb Ethernet wil: de optie is beschikbaar!
Er zijn dus drie mooie nieuwe producten aangekondigd. Het was met name de iPad Pro die aandacht kreeg. Dat mag ook wel, met dat nieuwe design, ‘edge-to-edge’ display, super krachtige A12X Bionic-chip en meer.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student ICT & Business op Fontys Hogeschool, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens muziekliefhebber, taalfanaat en perfectionist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in