2 branden per week door goedkope telefoonopladers en slechte accu’s

Uit cijfers van Stichting Salvage, opgevraagd door PhoneGigant, blijkt dat slecht telefoon-materiaal afgelopen jaar voor meer dan honderd branden leidde. Het gaat hierbij specifiek om slechte telefoonopladers die overhit raakten. Ook slechte (goedkope) accu’s waren vaak de boosdoener, zo blijkt.

Opladers: kwaliteitsverschil zit van binnen
Naast de cijfers werden ook kabels (letterlijk) uit elkaar gehaald. Er werden drie verschillende kabels gestript: een goedkope Chinese kabel, een huismerk kabel en een officiële oplaadkabel van Apple. En wat is gebleken? De goedkope chinese kabel had enkel een dun laagje bescherming in de vorm van zilverfolie (1.2 Ampere stroom). Het huismerk is al wat beter. Hier werd stevigere bescherming aangetroffen (1.5 Ampere stroom). De originele laadkabel van Apple is eigenlijk het beste, met goede bescherming en 2.0 Ampere stroom.

Ook het gewicht van de oplader laat een kwaliteitsverschil zien. De goedkope chinese lader weegt zo’n 18 gram, terwijl de lader van Apple 26 gram weegt. De Apple kabel heeft ook meer componenten (ter beveiliging) zoals isolatiemateriaal.

Accubrand gebeurt vaak tijdens opladen
PhoneGigant raadpleegde ook de Nederlandse Brandweer om na te gaan hoe het zit met accubranden. Die geven aan dat accu’s van mobieltjes (lithium-ion-accu’s of Li-ion-accu’s brandgevaarlijk worden op het moment dat er sprake is van overlading. Laat je telefoon dus niet zomaar een nachtje in de lader liggen als je al op 95% zit. Ook kortsluiting zorgt voor accu-brand. Dit laatste gebeurt vaak tijdens het laden met een oplader die niet origineel is. Tot slot zijn ook beschadigingen een reden van accu-brand.De les? Schaf gewoon een originele lader aan. Kost dan wel wat, maar dan is het wel goed en veilig. Tips om de accu langer mee te laten gaan? Check hier onze accu tips.

Bron: Persbericht Phonegigant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in