We gebruiken ruim 2 keer zoveel mobiele data

Het verbruik van mobiele data is in de eerste helft van 2018 verdubbeld. Per smartphone wordt volgens de meest recente gegevens in de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) per maand twee gigabyte data verbruikt. 2 GIG per maand! Da’s veel data!

Het dataverbuik van Nederlanders stijgt al jaren, en zo ook afgelopen jaar weer. In totaal werd afgelopen jaar meer dan 250 miljard MB aan mobiele data gebruikt. Om even snel een vergelijking te maken: een Youtube-filmpje van vijf minuten kost ongeveer 10 MB. Een Whatsappje sturen kost slechts 1 KB.

Combinatiebundels

De ACM concludeert verder dat smartphonegebruikers steeds vaker telecomdiensten afnemen als combinatiebundel. Zo kan een mobiel telefoonabonnement worden gecombineerd met een abonnement voor vaste telefonie (bijv. T-Mobile Thuis) of internet en televisie. Consumenten krijgen bijna altijd korting bij deze combinatiebundels. Providers proberen op die manier meer klanten aan te trekken en vast te houden voor een langere termijn. Bovendien is er op die manier slechts 1 aanspreekpunt voor alle internet-, telecom-, en televisiediensten binnen een huishouden.

VodafoneZiggo grootste marktaandeel

Volgens de ACM, die tevens optreedt als toezichthouder, hebben twee telecomaanbieders met een eigen vast netwerk het grootste aandeel aan klanten. Dit zijn providers KPN en combinatie VodafoneZiggo. Andere aanbieders zonder volledig eigen netwerk, zoals nieuwe merder T-Mobile/Tele2, behouden volgens de ACM een stabiel marktaandeel voor vaste aansluitingen.

Voor nu is het dus goed letten op je dataverbruik. Zie hier ook tips om te zorgen dat je er niet over je data heen gaat!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in