Gratis Office? Lastig. Hierbij De 5 beste gratis Microsoft Office alternatieven in 2019 en 2020

Microsoft Office mag toch wel gezien worden als leidend op de markt van kantoorsoftware. Maar niet iedereen is hier even gecharmeerd van. Vooral particulieren en kleine ondernemers zullen vaak aanlopen tegen de kosten voor de licentiecode.

En voor sommigen is de uitgebreide interface van Gratis Office 2010 (zonder licentiecode) iets wat ze niet prettig vinden werken. Ben je op zoek naar een goed en gratis office alternatief voor Office 2010 of Office 2013? Dan heb je zelfs nog keuze. Microsoft Office mag de markt dan wel domineren, maar uiteindelijk ben jijzelf degene die bepaalt met welke software jij het liefste werkt.

Hierbij geeft Dutch-Tech Magazine daarom de 5 beste gratis alternatieven van Microsoft Office, zonder verplichte licentiecode en helemaal voor niets.

1. WPS Office

WPS Office is ontwikkeld door de Chinese softwareontwikkelaar Kingsoft. In het verleden stond dit pakket bekend als Kingsoft Office. Later is dit gewijzigd naar WPS Office, dat verwijst naar Writer, Presentation en Spreadsheets. Van alle gratis Office pakketten heeft WPS Office de meest complete compatibiliteit met de bestandsformaten van Microsoft. Je kunt zelf een keuze maken met welke interface je werkt. Wil je een interface dat gelijk is aan Office 2010? Of toch een wat meer simpele interface? Het is allemaal mogelijk. De basic-functies zijn heel compleet, maar mocht je behoefte hebben aan meer of gespecialiseerde functies, dan kun je een betaalde licentiecode aanvragen.

2. LibreOffice

Mensen die echt gaan voor software die niets kost, dus volledig open source, kiezen voor LibreOffice. Degenen die ook Microsoft Windows vaarwel hebben gezegd en zijn overgestapt op Linux, krijgen LibreOffice vaak standaard meegeleverd. Het is een zeer compleet pakket en stond vroeger bekend onder OpenOffice. LibreOffice is een fork van OpenOffice. Voor niets heb je hier een totaal Office pakket die zowel draait op Windows, Linux en Mac. Voordeel van LibreOffice is dat het door de Linux gemeenschap goed wordt onderhouden en bijgehouden. Je krijgt hier werkelijk voor niets zeer veel kwaliteit en opties terug.

3. FreeOffice

Voor een wat simpeler alternatief voor Office, is daar FreeOffice. Als je enkel behoefte hebt aan de programma’s TextMaker (Word) of PlanMaker (Excel) en je de software niet zakelijk gebruikt, dan kan dit een prima een eenvoudig pakket zijn. Via FreeOffice kun je ook bestanden opslaan in de officiële Microsoft bestandsformaten, zoals .docx en .xlsx. Dit zal vaak wel heel belangrijk en nodig zijn. Update juni 2020: FreeOffice in een zakelijke omgeving gebruiken is toegestaan.

4. Google Docs, Spreadsheet en Presentatie

Google is de afgelopen jaren flink aan de weg aan het timmeren met cloudsoftware. Bij Google gaat tegenwoordig alles in de cloud. Zo biedt ook Google haar eigen Office programma’s aan, maar dan in de cloud. Ondanks dat we deze op nummer 4 hebben gezet, zijn deze cloudservices van Google wel onze persoonlijke favoriet!

Je hebt de keuze uit Documenten, Spreadsheet en Presentatie en alles is zeer nauw verbonden met Google Drive, het centrale opslagsysteem van de gebruiker. Het grote voordeel is dat je met meerdere personen tegelijkertijd in een document kunt werken. Een voordeel, wat voor sommigen een nadeel kan zijn is de zeer bescheiden interface. Als je de drukke interface van Office niets vindt, dan is dit een verademing. Maar een minder uitgebreidere interface houdt ook minder functies in. Deze vorm van Office door Google is vooral geschikt voor mensen die veel onderweg en mobiel zijn.

5. Apache OpenOffice

OpenOffice is reeds een klassieker als het gaat om kantoorsoftware voor niets. Sterker nog, OpenOffice was het eerste serieuze alternatief voor Microsoft Office. Maar helaas is Apache achtergebleven met de ontwikkeling van het pakket, waardoor er nu veel gratis pakketten zijn die vele malen beter zijn, waaronder LibreOffice, een fork van OpenOffice. Toch is OpenOffice nog steeds te gebruiken en ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een wat simpeler en iets gedateerde interface. Als je verder niet teveel verwacht, of Office enkel voor huis, tuin en keuken werken gebruikt, is Apache OpenOffice een prima alternatief.

Wat is jouw favoriet?!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in