De nieuwste beveiligingsmethoden voor jouw slimme apparaten

iOt beveiliging

Slimme apparaten hebben ons het leven de laatste jaren wel heel erg makkelijk gemaakt. Zelfs de meest eenvoudige handelingen zijn tegenwoordig nog eenvoudiger gemaakt door het ‘Internet of Things’. Een kopje koffie zetten? Dat doe je nu gewoon met je smartphone. De was doen? Ook dit doe je op afstand via een app. Zelfs gezond eten en drinken wordt je makkelijker gemaakt met de smartwatch of de apps die je kennis en inzicht geven in je eet-, drink- en beweeggedrag.

Let’s face it; ons leven is makkelijker gemaakt door slimme apparaten. Maar hoe zit het met veiligheid?

Apparaten met een IoT-koppeling verzamelen immers persoonlijke data en weten dus steeds meer van en over ons. Iets wat ook gevaren met zich mee kan brengen, zeker gezien de risico’s. Want wat gebeurt er als een hacker eenmaal toegang krijgt tot jouw slimme apparaten? Een enge gedachte. Hoe voorkom je dit soort praktijken? Een goede vraag. We gaan in dit artikel daarom in op 3 opvallende beveiligingsmethoden van slimme apparaten.

#1 Smart home toepassingen via een Thuis-hub veilig stellen

Heb je slimme apparaten in huis? Dan kun je deze aansluiten op een ‘Thuis-hub’. Dit is een ‘ruimte’ die je zelf kunt instellen, waarin je bepaalt welke device contact mag maken en hebben met je internet. Ook stel je hier in wie er toegang heeft tot je internetverbindingen en bijbehorende data. Voorbeelden van thuis-hubs zijn Cujo en F-Secure Sense. Google ze maar eens! Wel doen he?! Want het is gewoon erg belangrijk. Slimme apparaten, zoals wasmachines, de koelkast en beveiligingscamera’s moeten net als je computer en je smartphone gewoon goed beveiligd zijn.

#2 Vingerafdrukscanner in het scherm van je smartphone

Een scanner voor je vingerafdruk op je telefoon is niet nieuw. Veel modellen beschikken inmiddels over de homebutton met de scannerfunctie. Nieuw is echter een scanner dit letterlijk in het scherm verwerkt zit. Speaking of ‘new technology’, of niet dan?! Want naast het feit dat de scanner nu niet meer in de home-button zit (en je deze dus niet meer nodig hebt) -waardoor het design een stuk mooier is- zorg dit ook voor betere beveiliging. De sensor zit zo namelijk letterlijk ‘verstopt’ in het scherm. Welke telefoons dit hebben? Onder andere de Galaxy s10 van Samsung, maar ook de Huawei Mate 20 Pro.

#3 Frequent firmware upgraden

Een derde, niet spannende, manier om slimme apparaten beveiligen: je spullen simpelweg up-to-date houden. Het kan daarom geen kwaad om regelmatig even via het internet (officiële website van de leverancier van je slimme apparaat) te zoeken naar nieuwe software. Soms komen ze er zelf mee. Een recent voorbeeld is Foscam. Staan er updates tussen? Installeer ze dan ook, maar laat je wel goed adviseren als je dit doet. Als er namelijk iets verkeerd gaat kan het zomaar gebeuren dat je netwerkkaart niet meer werkt. Wellicht dan even een pro raadplegen. Of een mailtje sturen naar dutch-tech natuurlijk ;)!

Heb jij nog slimme beveiligingstips? Deel ze dan vooral in de comments below!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in