De populairste e-commerce platformen van 2019 in Nederland

online shoppen

Nederlandse consumenten kopen spullen steeds vaker online, waarbij gemak prijs en ruime keus de belangrijkste redenen zijn. Aanbieders van producten en diensten zien de samenkomst van technologieën, zoals internet, smartphones, tablets, online betaalsystemen, track-and-trace technologie en geoptimaliseerde mogelijkheden voor klantbediening groeien. Hierdoor zijn zij genoodzaakt beter met e-commerce om te gaan.

Een onderzoek van afgelopen jaar in het Verenigd Koninkrijk laat bijvoorbeeld zien dat bijna driekwart (72%) van de consumenten liever winkelt bij winkeliers die ook digitaal innoveren en meedraaien. Ter indicatie; dit percentage was een jaar eerder nog 60%. Dezelfde studie laat ook zien dat veel winkeliers teleurstellen doordat zij online niet aan de klantwensen voldoen op gebied van webwinkelen. Vooral millennials stellen hoge eisen aan webwinkelen omdat zij zelf bovengemiddeld vaardig zijn op digitaal gebied, en dit ook verwachten van winkels.

Gelukkig zijn er voor winkeliers genoeg mogelijkheden, technologieën en (nieuwe) online platformen die kunnen helpen bij de innovatie die gewenst wordt vanuit de klantzijde. In dit artikel kijken we daarom ook naar Nederland met een scope op webcommerce oplossingen. Wat zijn de populairste e-commerce software oplossingen in Nederland en wat valt er op? Data werd verzameld op basis van de meest recente gegevens van BuiltWith, een tool die onder andere e-commerce data en gebruik tracked.

Magento populairste platform in Nederland

Van de 66,865 websites in Nederland die e-Commerce inzetten, draait liefst 18,92% van de sites op e-commerce technologie van Magento (van Adobe). Dit zijn 12,651 websites, waarmee Magento overduidelijk het grootste marktaandeel heeft op dit gebied. Hoewel het systeem claimt ook voor kleine partijen interessant te zijn, is Magento toch iets voor de gevorderde online winkel die (over het algemeen) groter is en een ruimer en complexer assortiment heeft.

Met 8,04% van de Nederlandse e-commerce sites komt open source e-commerce systeem ‘OpenCart’ op een tweede plek. Dit platform is meer geschikt voor de beginnende webshop, maar ook wat meer ervaren ondernemers kunnen er prima mee uit de voeten. Op nummer 3 staat WooCommerce met 6,58%. WooCommerce is een plug-in voor platform WordPress, maar wereldwijd is WooCommerce nu een van de grootste spelers op de markt. CCV Shop, PrestaShop en Lightspeed volgen, met respectievelijk 5,69%, 5,20% en 4,71%.

Shopify verrassing in de top 10

Een relatief onbekende (maar klaarblijkelijk opkomende) speler die verrassend genoeg in de top 10 webcommerce platformen van Nederland staat; is Shopify. Er zijn wereldwijd 768,675 live sites die Shopify gebruiken, waarvan er 3,008 in Nederland zitten. Het webwinkelplatform was ons niet direct bekend, dus deden we wat onderzoek; en wat blijkt? In 2017 is het gebruik van Shopify explosief gestegen zoals de grafiek hieronder ook laat zien. De meeste klanten van Shopify zitten nu nog in Amerika, waardoor het platform ook vooral Amerikaanse add-ons kent. Maar er zijn en komen ook steeds meer Nederlandse plug-ins en koppelingen. Shopify heeft ons ook laten weten dat de Shopify website binnenkort in het Nederlands beschikbaar zal zijn, dus wat dat betreft ook zeker een interessante optie voor de Nederlandse (startende) webwinkel

Gebruik Shopify 2011-2019 wereldwijd

Rest van de taart ruim verdeeld

Kijkend naar de rest van de sites die ecommerce inzet, valt te zien dat de taart resten worden verdeeld onder tientallen andere (kleinere) partijen. Denk hierbij aan Wix Stores, Ubercart, X-cart, ShopFactory en Gratiswebshopbeginnen.


Dit artikel is middels een samenwerking tot stand gekomen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in