Nederlanders verdeeld over automatisering en digitalisering van gemeenten

Gemeenten omarmen slimme technologie, maar wat vindt de burger daarvan?

Amsterdam is met een tiende plaats op de City Motion Index één van de slimste steden ter wereld. Ook andere gemeenten in Nederland worden steeds slimmer; de Smart City met zijn vergaande digitalisering is in opkomst. Maar hoe reageren burgers hierop? Nederlanders hebben nog maar een kleine voorkeur voor een ambtenaar om te beslissingen over bijvoorbeeld vergunningaanvragen (51%) en vinden beïnvloeding van het gedrag burgers vanuit de gemeente door zelflerende computers geen groot probleem.  

Dat Kunstmatige Intelligentie (KI) gemeenten kan helpen om betere beslissingen te nemen is evident. Steeds meer gemeenten nemen dan ook de eerste stappen met KI en worden slimmer. Het bedrijf TJIP, The Platform Engineers uit Delft, wilde wel eens weten in hoeverre Nederlanders volledige automatisering en digitalisering door middel van zelflerende computers, of wel KI, accepteren in hun gemeente. Daarom liet het bedrijf een onderzoek uitvoeren onder duizend Nederlanders (18+).

Directe versus indirecte invloed
TJIP keek onder andere naar het volledig automatiseren van vergunningaanvragen. De meeste ondervraagden (60%) geloven dat het volledig automatiseren van vergunningsaanvragen (bijvoorbeeld voor de kap van een boom in de achtertuin) veel geld en tijd kan besparen. Nederlanders blijken echter ook te verwachten dat het volledig automatiseren van vergunningsaanvragen problemen oplevert zodra een aanvraag ook maar iets afwijkt van een standaard aanvraag (69%). De voorkeur voor een ambtenaar om persoonlijk beslissingen over vergunningsaanvragen te nemen blijft dan ook bestaan (51%). Twee vijfde van de Nederlanders (39%) vindt het volledig automatiseren hiervan een goed idee.

Beïnvloeding gedrag burgers

Er werd ook gevraagd hoe Nederlanders er tegenover staan als hun gemeente zelflerende computers gebruikt om het gedrag van inwoners te veranderen. Ruim een derde staat hier in enige mate positief tegenover (35%; 26% is enigszins positief en 9% is zeer positief). En een vergelijkbaar deel reageerde hierop enigszins negatief (32%; 19% enigszins negatief en 13% zeer negatief).

Vertrouwen
Uit het onderzoek valt op te maken dat de meeste Nederlanders wel vertrouwen hebben in de goede intenties van de gemeente. Zo is er bijvoorbeeld relatief weinig negatief sentiment rond beïnvloeding van het gedrag van burgers door zelflerende computers. Wanneer het echter gaat om de uitvoerende capaciteiten die directe invloed op hen hebben, zoals in het voorbeeld van de vergunningen, heeft men minder vertrouwen in ontwikkelingen die ten goede komen aan smart cities. Hier ligt dus nog een uitdaging voor de gemeenten.

Het onderzoek is uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van TJIP, The Platform Engineers en opgezet vanuit het TJIP Innovation Lab, de plek waar TJIP nieuwe en innovatieve ideeën tot leven laat komen. Meer informatie over TJIP Innovation Lab vind je hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in