Consumenten die hun smartphone laten vallen en de schade willen claimen bij de inboedelverzekeraar, kunnen niet vanzelfsprekend rekenen op vergoeding. Schade door eigen schuld aan mobiele telefoons wordt tegenwoordig namelijk vaak uitgesloten onder inboedelverzekeringen, ook al is er sprake van een allrisk dekking. Dit stelt Independer, dat 31 polissen doornam.
Allrisk polissen die wel dekking bieden voor smartphones, rekenen vaak een eigen risico bij de reparatiekosten. Soms kan dit omzeild worden door het toestel te laten repareren bij een aangesloten reparatiebedrijf. Wordt het toestel voor een ‘quick fix’ naar een random telefoonzaak gebracht, dan moet men dit vaak deels zelf betalen.
Geen dekking bij 1 op 3 verzekeraars
13 van de 31 geanalyseerde pakketten biedt een volledige dekking, zonder eigen risico. 9 verzekeringen bieden geen smartphone dekking en 8 verzekeringen bieden dekking onder voorwaarden. Voorbeelden van deze specifieke voorwaarden zijn het eigen risico en de reparateur die bijvoorbeeld partner moet zijn van de verzekeraar.
Meer verdeeldheid onder allrisk verzekeraars
Verzekeraars gaan verschillend om met de groeiende kostenpost die is ontstaan door consumenten die massaal telefoonschade(s) claimen. Sommige partijen kiezen voor het invoeren van een eigen risico bij schuldschade. Anderen bieden alleen dekking als de schade door een aangesloten partner wordt gemaakt. Er zijn echter ook verzekeraars die alle elektronica uit de polissen hebben gehaald, ook uit de allrisk polissen.
Verschillen spelen niet bij brand of diefstal
De verschillen in dekking zitten uitsluitend in schuldschade, waarbij de eigenaar binnenshuis zijn telefoon per ongeluk stoot of laat vallen. Diefstal of brandschade aan smartphones, in de woning van de eigenaar van het mobieltje, is bij alle inboedelverzekeraars gedekt.