Tot wel 600 miljoen Facebook wachtwoorden gelekt

Facebook, het populairste social media platform in Nederland, heeft wachtwoorden van gebruikers onbeveiligd opgeslagen. Het gaat om honderden miljoenen accounts die jaren onversleuteld werden bewaard. Facebook heeft het datalek inmiddels bevestigd, maar zegt dat er verder geen misbruik is gemaakt van de gegevens.

Onversleutelde data beveiliging
B. Krebs, die het nieuws naar buiten bracht, heeft aangegeven dat -volgens hem- medewerkers van ‘s werelds grootste sociale medium software maakten om de wachtwoorden op te slaan. Onversleuteld, dus vrij toegankelijk als platte tekst. De data zou zijn opgeslagen op interne servers van het bedrijf zelf, dus ook toegankelijk voor medewerkers. Facebook zelf geeft echter aan dat het aantal medewerkers met toegang gelimiteerd was. Uitsluitend technische staf zou toegang hebben.

Facebook Lite
Gebruikers van Facebook-Lite zijn het hardst getroffen. Deze versie van de Facebook-app is bedoeld voor mensen die in regio’s wonen waar de internetverbinding niet goed en/of traag werkt. Naar verluid gaat het om honderden miljoen accounts in deze regio’s. Dit terwijl de reguliere app ‘slechts’ tientallen miljoenen ‘slachtoffers’ kent.

Geen reden tot paniek
Inmiddels heeft Facebook aangegeven dat de problemen zijn opgelost, en dat gebruikers op de hoogte zullen worden gebracht. Vooralsnog zien ze geen reden tot paniek, en worden gebruikers ook niet opgeroepen om wachtwoorden aan te passen. Het is overigens niet de eerste keer dat Facebook te kampen heeft met datalekken en privacy-issues. Begin maart werd bijvoorbeeld bekend dat Facebook de mobiele nummers van gebruikers gebruikte om te adverteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in