Ict’ers en hobbyisten kunnen heden ten dage uit een zeer ruime sorting van System On Chip (ook wel: SOC-computers) kiezen. Er bestaan verschillende boards en platforms. Arduino en Raspberry Pi zijn populaire producten als het aankomt op elektronische hobby-producten die programmeerbaar zijn. Het zijn allebei printplaten, bestaande uit verschillende chips, die min of meer op elkaar lijken. Maar in de kern zijn deze producten behoorlijk verschillend. In dit artikel gaan we hier wat dieper op in.
De grootste verschillen
Arduino (van open source hardwareplatform Arduino LLC) is een microcontroller waarop één programma per sessie gebruikt kan worden. Hier vinden we direct het grootste verschil ten opzichte van Raspberry Pi. RbPi is namelijk een computer in de meest uitgebreide zin van het woord; er draait een besturingssysteem op. Daarbij kunnen meerdere programma’s en taken tegelijkertijd worden uitgevoerd. Ook op de printplaat van Raspberry Pi is dit direct terug te zien aan de elementen; zoals de usb-entries, een netwerkconnectie, aux- en hdmi-aansluiting. In principe functioneert de Raspberry Pi dus als volwaardige desktop pc.
Arduino in een notendop, wat is het?
Een Arduino is een microcontroller zonder besturingssysteem die erop draait. Je kunt simpele taken via de Arduino programmeren, waarbij slechts één taak tegelijk kan worden uitgevoerd. Voor de elektronica-hobbyist kan hier gedacht worden aan het openen van de garage, of het aanslaan van de beveiligingscamera bij beweging. Je kunt een Arduino-board aansluiten op de pc (via een usb-aansluiting), zodat je het kunt aansturen vanaf een pc.
Raspberry Pi, wat is het?
De Raspberry Pi (ook wel: RbPi) is een printplaat die als complete computer gebruikt kan worden. Het is een plaat die qua grootte erg compact is en makkelijk in de broekzak kan. Met de Raspberry Pi kunnen computerfanaten, hobbyisten en startende ict’ers met de basisbeginselen van computing en robotica starten. De PbPi werkt op een besturingssysteem, dus men kan er verschillende taken mee uitvoeren, van tekstverwerking in Google Docs tot het versturen van mails en het surfen op het internet. Raspberry Pi is ook relatief goedkoop.