Batterijen en accu’s; niet de meest sexy producten maar wel cruciaal in het dagelijkse leven. Niet alleen voor de afstandsbediening van je televisie, audio installatie of pc-muis, maar ook voor professionele doeleinden, zoals voor je laptop, zendmicrofoon of gitaar. Batterijen en accu’s vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven, en vandaar dat we daar in dit artikel, samen met Conrad, iets dieper op ingaan.

Batterijen in verschillende soorten en maten
Wie denkt aan ‘batterij’, zal al gauw denken aan de standaard 1,5 volt ‘AA penlite batterijen’, die vaak in speelgoed zitten. De afstandsbediening heeft doorgaans de dunnere standaard batterij (AAA) nodig. Maar batterijen zijn er in meer verschillende soorten. Zo zijn er C batterijen, D batterijen, 9V batterijen, N batterijen, Fotobatterijen, platte batterijen en nog veel meer. Hieronder een overzichtje van de meest gebruikte batterijen die consumenten gebruiken.

Batterijen van Duracell

Deze batterijen zijn er ook in verschillende soorten merken. Denk aan (waarschijnlijk het bekendste merk) Duracell, Energizer en Panasonic. Maar er zijn nog meer merken. Benieuwd naar meer merken als het aankomt op de batterij? Check de link voor meer info!

Welke batterijen presteren het best?
De capaciteit en levensduur van de standaard AA batterij worden bepaald door de stroomsterkte. Deze sterkte wordt aan de hand van de mAh-standaard bepaald. Dit is het aantal miliamperes per uur. Met andere woorden? Hoeveel uren kan de batterij de aangeven capciteit leveren? Hoe hoger het aantal mAh, hoe beter de prestaties van de batterij. Wist je dit?! Klokjes verbruiken bijvoorbeeld weinig stroom, dus hiervoor kun je een batterij van lage(re) mAh aanschaffen. Hetzelfde geldt voor de afstandsbediening van de televisie. Maar heb je een apparaat dat intensiever stroom gebruikt, zoals een fotocamera, dan speelt mAh een grotere rol. Let daarom altijd op het aantal gewenste mAh en het aantal mAh’s dat op de batterij aangegeven staat.

Oplaadbare batterijen: doen of niet?
Om eerlijk te zijn gebruiken wij op de redactie van Dutch-Tech Magazine muizen en toetsenborden van Apple, waarbij we gebruik maken van oplaadbare batterijen. Maar is dit ook de beste keus? Of kun je beter aan op de reguliere batterij?

Gewone batterijen zijn gemaakt om eenmalig te gebruiken en weg te gooien, waardoor ze automatisch minder milieuvriendelijk zijn. Oplaadbare batterijen zijn zo gemaakt, dat het proces binnenin de batterij omkeerbaar is, waardoor ze weer herladen kunnen worden. Dit is echter niet onbeperkt het geval. Op een gegeven moment raken ze ‘moe’ en moeten ze alsnog weg. Meestal is zo’n batterij na 1000 keer herladen op. Ook verliezen oplaadbare batterijen telkens wat vermogen, waardoor de prestaties minder worden. Voor ‘lichte’ apparaten zoals een klok of -in ons geval- een muis of een toetsenbord kan dit prima en is dit geen probleem. Sterker nog, bij dit soort apparaten bespaar je geld, tijd en het milieu. Ons advies; laat je vooral goed informeren als je twijfelt.

Dit artikel is middels een samenwerking tot stand gekomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in