Game of Thrones massaal gedownload in Nederland

Het laatste seizoen van Game of Thrones is in volle gang. Veel fans van de serie zijn sindsdien weer aan het downloaden, omdat legaal kijken alleen mogelijk is via HBO. De eerste aflevering werd wereldwijd binnen 24 uur na release zo’n 54 miljoen keer illegaal gedownload. Ook in Nederland lijkt het massaal te gebeuren en probeert men boetes te ontlopen, blijkt uit cijfers van VPNGids.

Om een Nederlandse trend te kunnen signaleren, is de interesse in downloaden gepeild op de website van VPNGids. En wat blijkt? Sinds de start van het seizoen van Game of Thrones hebben bezoekers veel vaker gezocht op termen als ‘pirate bay’, ‘boete downloaden’ en ‘anoniem downloaden’. De overzichtspagina over downloaden werd ruim twee keer zo vaak bezocht. Vooral rond de release van nieuwe afleveringen was een piek te zien.

Angst voor juridische gevolgen van downloaden

Nederlanders lijken dus geïnteresseerd in het downloaden van Game of Thrones afleveringen. Tegelijkertijd zijn ze zich ervan bewust dat downloaden niet toegestaan is, want nieuwe releases verdubbelden ook het verkeer op de pagina’s over downloadboetes en anoniem downloaden bij VPNGids.

ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft aan dat het sinds 2014 inderdaad illegaal is om te downloaden. Volgens Engelfriet hebben downloaders echter voorlopig nog niet zoveel te vrezen: “De politie treedt niet op tegen downloaden, omdat het verbod is gebaseerd op auteursrecht. Alleen HBO kan dus een schadevergoeding eisen. Maar voor zover ik weet handhaaft HBO haar auteursrechten niet tegen downloads via torrents.”

Verandering in schadeclaims mogelijk op komst

Stichting BREIN vertegenwoordigt in Nederland auteursrechthebbenden. Als overkoepelende organisatie treedt de stichting voor veel rechthebbenden tegelijk op. Nu kan BREIN nog geen schadevergoeding eisen, maar dit kan over een paar jaar veranderen. Er komt mogelijk een wetswijziging aan die partijen als BREIN wél het recht op het eisen van schadevergoeding zal toekennen.

Of dat problemen oplevert voor mensen die af en toe wat downloaden is nog maar de vraag. Engelfriet zegt daarover: “Mijn algemene verwachting is dat handhaving zich zal blijven richten tegen uploaders en platforms, en dat individuele downloaders weinig te vrezen zullen blijven hebben. De schadeclaim die je bij een enkele downloader kan leggen, is zo laag dat het de kosten en moeite niet waard is.”  

Downloadserie #1

Game of Thrones heeft al jaren de dubieuze eer een van de meest gedownloade series ter wereld te zijn. Ook het vorige seizoen werd massaal gedownload. Wereldwijd kwam de teller zelfs boven een miljard downloads uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in