Van de werknemers in de techsector zou meer dan de helft waarschijnlijk ontslag nemen als het bedrijf verwikkeld zou raken in een #metoo-schandaal, zoals seksuele intimidatie of vooringenomenheid bij het aannemen van personeel. Dat blijkt uit onderzoek van Indeed onder 500 mensen die werkzaam zijn in de techsector. Dit onderzoek ging over het effect van controverse rond seksuele intimidatie, privacy-kwesties en datalekken op werknemers.
#MeToo en datalekken
De schandalen die het grootste effect lijken te hebben op het verliezen van werknemers waren gendergerelateerd. Seksuele intimidatie en vooringenomenheid bij het aannemen van personeel vallen hieronder. Van de respondenten zegt 56 procent dat ze waarschijnlijk hun baan zouden opzeggen als er een gendergerelateerd schandaal zou plaatsvinden binnen hun bedrijf.
Ook schandalen die te maken hebben met technologie worden zeer negatief ervaren door werknemers. Meer dan een kwart, 26 procent, zegt in het geval van datalekken en productfouten waarschijnlijk ontslag te nemen.
Schandalen toch weinig effect op interesse in de sector
Al met al zorgen de schandalen voor meer dan 66 procent van de respondenten er echter niet voor dat ze minder interesse hebben om in de tech-industrie te werken. Ruim 70 procent zegt dan ook niet overwogen te hebben om over te stappen en te gaan werken in een andere sector na de schandalen van vorig jaar. Daarnaast zou 56 procent van de mannen nog steeds solliciteren bij een bedrijf dat bij een schandaal betrokken was. Vrouwen zijn iets terughoudender: iets minder dan 40 procent zou nog steeds solliciteren.
Jongere medewerkers zullen fungeren als klokkenluider
In de toekomst zullen jongere medewerkers ervoor zorgen dat schandalen sneller aan het licht komen. Bijna de helft van de ondervraagde tech-medewerkers geeft aan eerder mogelijke misstanden te zullen rapporteren, na de schandalen. Onder 55 plussers is dit het laagst (35 procent); 25 tot 34-jarigen zijn met bijna 60 procent het meest geneigd om als klokkenluider te fungeren.
Oudere medewerkers voelen het minst bij de schandalen. Zij zullen misstanden dus minder snel rapporteren, maar hun interesse om te werken in de tech-industrie neemt ook niet af voor respondenten van 55 jaar en ouder. Van deze groep geeft 72 procent aan dat ze nog steeds zouden solliciteren bij een bedrijf dat verwikkeld is in een schandaal.
De toekomst van de techsector: regelgeving en medewerker centraal
“Recente controverse in de technologie-industrie scheen een licht op ethische en privacyproblemen in de sector. Hoewel de meeste tech-professionals de sector hierom niet de rug willen toekeren, is het aan bedrijven om ervoor te zorgen dat ze het publieke belang en de belangen van hun medewerkers centraal stellen”, aldus Sander Poos, Managing Director van Indeed Benelux.
“Het is een goed teken voor de toekomst van de technologiesector dat de meerderheid van de werknemers een behoefte aan meer regelgeving erkent. Positieve verandering is het meest effectief als het wordt omarmd door degenen die binnen de sector werken. Het is dan ook bij uitstek de gelegenheid voor tech-bedrijven zoals Apple en Samsung om zich zo authentiek mogelijk te positioneren als werkgever. “