Google staakt samenwerking met Huawei

Onder druk van de Verenigde Staten moet Google de samenwerking met Huawei staken, meldt onder andere Reuters op basis van bronnen. Huawei werd vorige week onder aanvoering van de Amerikaanse president Trump op een zwarte lijst geplaatst, waardoor Amerikaanse bedrijven waaronder Google geen producten, diensten en kennis meer aan Huawei mogen leveren. Naast Huawei werden nog circa 70 andere Chinese technologiebedrijven op de zwarte lijst gezet.

Met betrekking tot de samenwerking tussen Google en Huawei betekent het handelsverbod dat Google Huawei moet uitsluiten van deelname aan het Android Opensource Project (ASOP). Huawei kan daardoor geen gebruik meer maken van de ‘volledige versie van Android’ zoals die door Google wordt gedistribueerd. Bij uitsluiting van deelname aan het ASOP-programma is Huawei aangewezen op de gratis open source versie van Android. Deze gratis open source versie mist ondersteuning van Google. Dat heeft als gevolg dat Huawei in de toekomst op haar smartphones geen toegang meer kan bieden tot bijvoorbeeld de Google Play Store, Google Maps, Gmail en YouTube. 

Wanneer het handelsverbod strikt moet worden nageleefd, zou dit betekenen dat ook bestaande gebruikers van Huawei smartphones worden getroffen. Doordat Huawei geen toegang meer heeft tot het ASOP-programma, zou dit kunnen betekenen dat gebruikers van Huawei toestellen toegang wordt ontzegd tot Google-diensten. Ondertussen wordt er wel overwogen de restricties tegen Huawei wat te verlichten om te voorkomen dat bestaande gebruikers van Huawei smartphones worden getroffen.

Handelsverbod treft vooral consumenten buiten China

De impact voor Chinese gebruikers van Huawei smartphones is beperkt omdat China de meeste Google apps heeft geblokkeerd. Chinese tegenhangers zoals Tencent en Baidu domineren in China de markt met vergelijkbare diensten die ook door Google worden aangeboden. Ook de Amerikaanse consument zal weinig merken van het handelsverbod omdat Huawei door eerdere handelsbeperkingen al nauwelijks in staat is om smartphones af te zetten in de Verenigde Staten. Het handelsverbod treft dus vooral de gebieden buiten China waar Huawei actief is, waaronder de Europese markt. In deze markten wordt wel volop gebruik gemaakt van Google-diensten. Wanneer Huawei deze niet meer op haar smartphones kan aanbieden, kan dit een forse deuk slaan in de smartphone verkopen van het merk. 

Decreet en zwarte lijst

President Trump tekende vorige week al een decreet waardoor er in de Verenigde Staten geen gebruik meer gemaakt mag worden van Chinese netwerk apparatuur. Ook liet Trump diverse Chinese bedrijven – waaronder Huawei – op de zwarte lijst zetten, waardoor Amerikaanse bedrijven geen producten, diensten en technologie meer mogen leveren aan deze bedrijven. 

Het invoeren van een handelsembargo tegen Huawei en andere Chinese bedrijven toont veel gelijkenis met het handelsverbod dat Trump vorig jaar instelde tegen ZTE nadat ZTE door de Verenigde Staten was beschuldigd van het schenden van het handelsembargo tegen Iran. Uiteindelijk werd dit embargo tegen ZTE opgeheven na politiek overleg op het hoogste niveau en de betaling van een boete van USD 1 miljard door ZTE. 

Ook chip- en processorfabrikanten staken leveringen

Bloomberg meldt dat chip- en processorfabrikanten zijn begonnen met het informeren van werknemers dat de verkoop van chips en processoren aan Huawei gestaakt gaat worden. Het gaat hier volgens Bloomberg om Intel, Qualcomm, Xilinx en Broadcom. 

Intel is de belangrijkste leverancier van serverchips aan Huawei, Qualcomm levert het processors en modems voor diverse smartphones, Xilinx verkoopt programmeerbare chips die worden gebruikt in netwerken en Broadcom is een leverancier van switchingchips, een ander belangrijk onderdeel in netwerkapparatuur. 

Huawei zou genoeg chips en andere vitale componenten op voorraad hebben om het bedrijf nog tenminste drie maanden te kunnen laten draaien. Het bedrijf is al sinds midden 2018 bezig met het hamsteren van componenten. Daarnaast is het bedrijf bezig met de productie van eigen chips. Het management van Huawei is van mening dat het bedrijf een onderhandelingsfiche is geworden in de lopende Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen en dat het handelsverbod voor Amerikaanse leveranciers wordt opgeheven zodra een handelsovereenkomst wordt bereikt. aldus bronnen.

VS lijkt China in het hart te willen treffen

Trump lijkt het embargo vooral in te zetten om de druk op China te verhogen akkoord te gaan met het handelsakoord. Met deze nieuwe stappen raakt de Verenigde Staten de Chinese technologie-sector, een sector die steeds belangrijker wordt voor de Chinese economie en miljoenen Chinezen werk verschaft.

Huawei werkt al jaren aan een back-up plan voor het geval dat het bedrijf de toegang tot Android wordt ontzegd. Huawei heeft de afgelopen jaren op de achtergrond gewerkt aan een eigen besturingssysteem voor smartphones. De kans is aanwezig dat Huawei haar eigen besturingssysteem nu gaat inzetten voor toekomstige smartphones en daarmee een Chinese tegenhanger voor het ‘Amerikaanse’ Android gaat ontstaan. Daarmee wordt Huawei steeds minder afhankelijk van Amerikaanse bedrijven. De handelsbeperkingen die Trump invoert lijken daarmee vooral een korte termijn doel te hebben, maar pakken op lange termijn mogelijk juist negatief uit voor de Amerikaanse economie. 

Eerste reactie Google

Middels een officieel statement laat Google weten: “We volgen de ontwikkelingen en bekijken de gevolgen. Voor gebruikers van onze services blijven Google Play en beveiliging door Google Play Protect functioneren op bestaande Huawei-apparaten.”

Telecompaper heeft ook Huawei uitgenodigd tot het geven van een reactie. Huawei was nog niet direct beschikbaar voor commentaar.

Artikel bron: Telecompaper

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in