Mobiel betalen wel interessant, maar nog niet populair

Mobiel betalen

Vergeleken met vier jaar geleden, is de markt voor mobiel betalen wereldwijd gegroeid. In 2018 groeide deze markt zelfs met zo’n 20 procent ten opzichte van een jaar eerder. Kijkend naar een totale markt van 930 miljard Amerikaanse dollars, zal de groei alleen nog maar toenemen, zo is de verwachting. Maar in Nederland is de markt voor mobiele betalingen nog stabiel, zo blijkt nu uit onderzoek.

Consumenten die mobiel betalen, doen dit vooral tijdens webshoppen. Ook in supermarkten, kantines en parkeergelegenheden wordt mobiel betalen echter steeds vaker gebruikt. Wereldwijd is dan ook een sterke groei trend zichtbaar.

Totale globale omzet binnen de mobiel betalen markt (in miljarden dollars)

Bron: Statista

*prijzen Ex. BT

Mobiel betalen vooral populair onder Chinezen
Bijna 9 op de 10 chinezen (86 procent) betaalde afgelopen jaar regelmatig via de smartphone. Hiermee is China koploper van de wereld. Globaal gezien zijn het namelijk nog zo’n 3 op de 10 mensen die regelmatig mobiel betaal (34 procent). In Nederland is de interesse voor mobiel betalen wel aanwezig, maar slechts 1 op de 10 betaalt daadwerkelijk met zijn of haar mobiel (11 procent), zo blijkt uit het Consumer Insights onderzoek van Telecompaper (maart 2019).

Jongeren koplopers mobiel betalen
In Nederland vindt 3 op de 10 de mogelijkheid van mobiel betalen zeer interessant (30 procent). Telecompaper noemt dit zelf een ‘stabiel’ percentage, in vergelijking tot de eerdere peilingen die het deed. Vooral jongeren gebruiken mobiel betalen, met een smartphone of smartwatch, vaak op bijvoorbeeld contactloos af te rekenen in fysieke winkels. Jongeren kiezen klaarblijkelijk vaker voor deze optie vanwege kostenoverwegingen. Ditzelfde doen jongeren bijvoorbeeld ook bij de keuze voor een telefoon of telefoonabonnement. Veel vaker dan ouderen, kiezen jongeren bijvoorbeeld voor een Sim Only met een los toestel dat ze reeds in hun bezit hebben, of mogen overnemen van een familielid of vriend. Dit omdat Sim Only een overduidelijk kostenvoordeel met zich meebrengt, zeker gezien de kosten van een gemiddelde smartphone anno 2019.

Mobiel betalen applicaties
Op dit moment is de meest bekende applicatie voor mobiel betalen WhatsApp. Via betaalapps, zoals Tikkie (inmiddels niet meer weg te denken), gebruiken steeds meer mensen digitale wegen om betalingen te verrichten. Tikkie heeft naar verluidt al meer dan vijf miljoen actieve gebruikers. De volgende stap lijkt ‘pas-loos’ betalen via de NFC-chip in smartphones. Naast meer grip op de financiën, zorgt deze manier van betalen ook voor meer transparantie en overzicht. Op mobieltjes die op Android draaien is NFC-betaling al een paar jaar mogelijk. Dit is zelfs mogelijk met accessoires, zoals smartwatches, sleutelhangers en polsbandjes. De enige voorwaarde voor het goed functioneren is een werkende chip, die ook in de betaalpas is verwerkt.

What’s next?
Mobiel betalen zal naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe stap zetten. Afgelopen maand bracht ING het nieuws naar buiten dat het bedrijf op korte termijn Apple Pay zal introduceren. Wat er dan met mobiel betalen in Nederland zal gebeuren? Wij houden het uiteraard in de gaten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in