Nederland loopt achter op het gebied van internetveiligheid

Internet veiligheid

Op het gebied van internetveiligheid kan Nederland nog grote stappen maken, zo blijkt uit een analyse van VPN aanbieder VPNgids. Zo lopen Nederlanders een verhoogd risico op cyberaanvallen en kwaadaardige software op hun mobiele apparaten. Dit en meer blijkt uit de Europese Cyber Security Index van VPNgids, dat de internetveiligheid van 27 EU-landen in kaart bracht.

Nederlanders lopen online veel risico
In de Europese Cyber Security Index worden acht verschillende veiligheidsfactoren onderzocht: van online bankfraude tot de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. Aan de hand van deze indicatoren krijgt ieder land een eigen ‘cyber veiligheidscore’ tussen de 0 en 100. Nederland scoort 66,14 en staat hiermee op de achtste plaats als het aankomt op internetveiligheid.

Ten opzichte van andere Europese landen, loopt Nederland op veel aspecten achter op het gebied van internetveiligheid. Zo heeft 59% van de Nederlanders ooit kwaadaardige software ontdekt op eigen mobiele apparatuur. In een gemiddeld Europees land is dit percentage ‘slechts’ 40%. Ook zijn Nederlanders, na Engelsen en Fransen, het meest kwetsbaar voor een cyberaanval.

Duitsland het meest cyberveilig
Duitsland komt in het onderzoek naar voren als de meest ‘cyber veilige’ Europese lidstaat, en scoort hoog op vier van de acht factoren. Zo is Duitsland, samen met Frankrijk, het land met het grootste aantal anti-cybercrime wetgevingsstukken. Toch presteert ook Duitsland matig op enkele factoren, zoals het aantal besmettingen met kwaadaardige software.

De top vijf best presterende landen op het gebied van cybersecurity wordt verder aangevuld door Ierland, Denemarken, Kroatië en Zweden.

Roemenen lopen het grootste risico online
Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich daarentegen Roemenië. Dit is een van de landen met de meeste ruimte voor verbetering. Het land scoort onder meer slecht op gebied van cyberveiligheid vanwege de hoge kwetsbaarheid voor web-aanvallen en de relatief ‘karige’ anti-cybercrime wetgeving. Ook Cyprus, Litouwen, Italië en Slovenië staan in de top vijf minst cyber-onveilige landen

Bron: VPNGids | Europese Cyber Security Index

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in