Iedere hobbyfotograaf heeft er eentje en op vakantie zie je iedereen ermee rondlopen: de spiegelreflexcamera. Sinds 2003 is dit type camera enorm in opkomst, terwijl het spiegelreflexprincipe al in de 19e eeuw werd toegepast. Maar hoe werkt dit principe nou eigenlijk? Wat gebeurt er precies wanneer je met een spiegelreflexcamera een plaatje schiet? We leggen het aan je uit in deze blog.
Spiegelreflexcamera, systeemcamera of compactcamera
Een spiegelreflexcamera is camera die bestaat uit een ‘body’ en een losse, verwisselbare cameralens. Een spiegelreflexcamera heeft de naam te danken aan het spiegelsysteem dat in de camera zit. Via dit spiegelsysteem kijk je door de lens naar het te fotograferen object. Dit spiegelsysteem is direct wat een spiegelreflexcamera anders maakt dan een systeemcamera. Een systeemcamera heeft namelijk een elektronische zoeker, of je kijkt via je scherm naar het te fotograferen object.
Waar een systeemcamera dus geen spiegelsysteem heeft, heeft zo’n camera wel een verwisselbare lens. Een compactcamera heeft geen van beide. Je kunt de lens van een compactcamera niet verwisselen en de camera heeft geen spiegelsysteem. Wel zijn deze kleine, lichte camera’s makkelijk mee te nemen.
Hoe werkt het spiegelreflexprincipe?
Bij een spiegelreflexcamera kijk je dus door de lens naar je te fotograferen object. Door je lens komt licht binnen, dit kaatst via een spiegel (die in een hoek van 45 graden staat) naar boven en gaat vervolgens door het pentaprisma. Dit pentaprisma zorgt ervoor dat het beeld weer 180 graden gedraaid wordt. Zo komt het beeld rechtop in je zoeker te staan.
Tot nu toe weet je hoe het kijken door een spiegelreflexcamera werkt. Maar wat gebeurt er wanneer je op de ontspanner drukt? Dan klapt de reflectiespiegel naar boven, waardoor deze het verticale pad blokkeert en het licht doorlaat. De sluiter gaat open en het licht bereikt de beeldsensor gedurende de vastgestelde belichtingstijd. Wanneer de beeldsensor al het beeld heeft opgenomen, wordt de sluiter weer gesloten en klapt de reflectiespiegel weer terug naar de hoek van 45 graden.
Als het bovenstaande gebeurd is, gaat de camera aan de slag met beeldverwerking. De informatie van de beeldsensor wordt opgenomen door de processor, die deze informatie converteert naar een geschikt formaat. Als dit is gebeurd, schrijft de processor dit over naar de geheugenkaart. Klaar!
Nu klinkt het alsof het nemen van een foto met een spiegelreflexcamera enorm veel tijd kost, maar als je wel eens gefotografeerd hebt met een spiegelreflexcamera, weet je dat dit niet het geval is. De meeste ‘instapcamera’s’ kunnen al drie frames per seconde schieten. Bij professionele camera’s loopt dit al snel op naar meer dan tien frames per seconde.
Instellingen van je spiegelreflexcamera
Uiteraard zijn er veel factoren van invloed op de werking van jouw camera. Zo is de grootte van de beeldsensor van invloed op de beeldkwaliteit, bepaalt het aantal megapixels het formaat van de foto en is het belangrijk dat je de goede lens kiest voor het object dat je gaat fotograferen. Ook het gekozen diafragma, de bijbehorende sluitertijd en de lichtgevoeligheid (ISO waarde) zijn van grote invloed op het uiteindelijke resultaat.
We hopen dat de bovenstaande uitleg ervoor gezorgd heeft dat je iets beter begrijpt hoe een spiegelreflexcamera werkt. Veel succes met fotograferen!
Dit artikel is middels een samenwerking tot stand gekomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud hiervan.