Voor de meeste organisaties is hun data van groot belang. In veel gevallen is het zelfs het hart van de organisatie. En juist omdat er zoveel waarde aan deze data hangt, is het belangrijk dat deze goed beveiligd wordt. Je wilt als organisatie natuurlijk niet dat jouw vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen door een datalek of cybercriminelen. Om dit te voorkomen, geven we je in deze blog 5 tips over het beveiligen van je ICT omgeving.

1.Bewustwording

De eerste tip gaat over bewustwording. Het is belangrijk dat iedereen binnen de organisatie zich bewust wordt van het belang van een veilige ICT omgeving. Zorg ervoor dat alle medewerkers zich bewust zijn van eventuele gevaren en weten hoe ze moeten omgaan met zaken als wachtwoorden, persoonsgegevens, back-ups en phishing mails.

2. Wachtwoorden

Een hele belangrijke maatregel om alle gegevens te beschermen, is natuurlijk het instellen van een goed wachtwoord. Het zal je verbazen hoeveel mensen nog wachtwoorden gebruiken als ‘123456’. Het is daarom belangrijk dat iedereen binnen de organisatie sterke wachtwoorden gebruikt en dus ook niet voor elk account hetzelfde wachtwoord gebruikt. Een extra tip: schakel tweestapsverificatie in als jullie organisatie vaak met vertrouwelijke informatie werkt.

3. Veilige infrastructuur

Om de ICT infrastructuur veilig te houden, zijn meer maatregelen nodig dan alleen sterke wachtwoorden en bewustwording. Zo zijn firewalls van groot belang en is het heel belangrijk dat de endpoints – desktops, laptops, telefoons, tablets en servers – van de infrastructuur optimaal beveiligd worden. Uiteraard hoeft een bedrijf dit niet allemaal zelf te doen. Je kunt een bedrijf inschakelen voor IT consultancy en advies of de beveiliging zelfs helemaal uitbesteden. Specialisten kunnen jullie organisatie adviseren en jullie infrastructuur zo beveiligen tegen cyberaanvallen en -bedreigingen, zoals datadiefstal en malware.

4. Werk met de cloud

De vierde tip is om te werken met de cloud. Als jullie alle gegevens lokaal opslaan, is de kans op een datalek veel groter. Het is dus verstandig om je data in de cloud op te slaan. Zo zijn de data ook altijd en overal beschikbaar. Bovendien hoef je je ook geen zorgen te maken dat je gegevens verloren gaan als er bijvoorbeeld brand ontstaat in jullie bedrijfspand.

5. Monitor de omgeving

En dan de laatste tip: zorg dat de ICT omgeving goed in de gaten wordt gehouden. Je kunt alles veilig installeren, maar na verloop van tijd kunnen er toch problemen ontstaan. Hierdoor kan de infrastructuur gevoeliger worden voor cybercriminelen. Er zijn bedrijven waar je je ICT omgeving 24/7 kunt laten monitoren. Zo weet je zeker dat je op tijd op de hoogte wordt gebracht als er problemen ontstaan en je dus geen risico loopt.

Met bovenstaande tips ben je behoorlijk goed op weg om de ICT omgeving van jullie organisatie goed te beveiligen. Veel succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here