Telefoon in de zon laten liggen? Dit gebeurt er bij oververhitting

0
192
smartphone in de zon

Smartphones worden eigenlijk al warm vanaf het moment dat je ze inschakelt; dit is onvermijdelijk en meestal gewoon veilig. Maar oververhitting van de telefoon, wanneer je ‘m bijvoorbeeld in de zon laat liggen, kan een ernstig probleem zijn. Het apparaat kan beschadigen en de prestaties kunnen hierdoor beïnvloed worden. In dit artikel behandelen we drie belangrijke vragen: waardoor wordt een smartphone warm? Waardoor kan deze oververhit raken en hoe kan dit worden voorkomen?

Waarom worden smartphones warm?

Het antwoord ligt in een fundamentele eigenschap van de fysica, namelijk het gegeven dat beweging warmte genereert. Onze smartphones moeten dingen ‘’fysiek verplaatsen’’ om te werken, dus moeten ze warmte genereren. De hoeveelheid warmte die je smartphone produceert, is voor het grootste gedeelte gelijk aan de hoeveelheid elektriciteit die erdoorheen stroomt.

Als je een bijvoorbeeld een game speelt die veel vraagt ​​van je centrale en grafische ‘transport-eenheden’ (deze zijn beide ondergebracht in een centraal systeem-op-een-chip (SoC) worden deze warm, omdat ze meer kracht nodig hebben om hun taken uit te voeren. Lang technisch verhaal dus, maar het principe mag duidelijk zijn, toch?

Een telefoon die warm wordt, is nog geen reden voor paniek. Hedendaagse smartphones, zoals de nieuwste iPhones, zijn ontworpen om op die manier te werken. Maar als het onaangenaam heet wordt (bijvoorbeeld in de zon) is er waarschijnlijk meer reden tot bezorgdheid.

Waarom raken smartphones oververhit?

Over het algemeen zijn SoC’s extreem goed geoptimaliseerd en is oververhitting zelden een probleem. Ze zijn specifiek ontworpen om hoge temperaturen aan te kunnen. Wanneer je mobieltje een mogelijk schadelijke temperatuur nadert, wordt de processorsnelheid verlaagd, waardoor lagere ‘’bedrijfssnelheden’’ in je smartphone een van de tekenen van oververhitting zijn; onder zwaardere omstandigheden wordt een waarschuwing weergegeven, zodat je het apparaat niet kunt gebruiken totdat het is afgekoeld.

Als je mobiel regelmatig oververhit raakt, kan dit om een ​​aantal redenen zijn, meestal in verband met overbelasting van de hardware. Je GPU te lang duwen is een van de snelste manieren om je telefoon te oververhitten (zoals iedereen die een Gear VR heeft geprobeerd, maar al te goed weet).

Hetzelfde kan gebeuren met veeleisende apps, maar de last ligt hier bij de CPU. Multitasking, extra functies en aanvullingen, zoals widgets of wat dan ook… je telefoon moet zijn connectiviteit controleren – of het nu wifi, Bluetooth of iets anders is, alles vereist verwerkingsvermogen, dus opwarming van de SoC, dus en meer elektriciteit, dus opwarming van de batterij.

Andere factoren die kunnen leiden tot oververhitting zijn extern: laat je smartphone bijvoorbeeld niet in direct zonlicht liggen en gooi hem niet in de oven. Als je je telefoon niet overbelast en deze nog steeds regelmatig oververhit raakt, kan dit een hardware-fout zijn en is het de moeite waard om een vervanging te zoeken. Zoals de iPhone Xs bij KPN

Hardware-issues

Er is geen beter voorbeeld van slecht geoptimaliseerde hardware die tot oververhittingsproblemen leidt dan de beruchte Snapdragon 810. Dit was de vlaggenschip-processor van 2015 en werd in bijna elk vlaggenschip-apparaat geïmplementeerd. Vanaf het allereerste begin werd het geplaagd door geruchten over oververhittingsproblemen, en hoewel de prestaties van apparaat tot apparaat varieerden, vertraagde de chip zeker zijn verwerkingssnelheden zwaar en vaak -om oververhitting te voorkomen- wat leidde tot langzamere prestaties.

Het probleem leek vooral de waterbestendige Sony-apparaten te plagen, waarbij het bedrijf meerdere softwarepatches voor zijn Xperia Z3 + uitgaf en zelfs koelleidingen aan zijn Xperia Z5-modellen toevoegde, iets dat Samsung ook deed met zijn toenmalige flagships; de Galaxy S7 en S7 Edge.

Hoewel er veiligheidscontroles zijn en de meeste telefoons geen last hebben van frequente oververhitting, kan het apparaat beschadigd raken als het regelmatig of extreem gebeurt.

Welke schade kan worden aangericht?
Bij oververhittingsschade aan een smartphone moet je eigenlijk direct denken aan de accu.

In moderne smartphones vindt u een lithium-ionbatterij. Deze bevat van binnen een paar leuke technische trucs. Een niet-oplaadbare batterij zorgt alleen voor een chemische reactie, ontworpen om elektriciteit te genereren, in één richting: elektronen laten de batterij door een circuit (uw telefoon) reizen. Oplaadbare batterijen zorgen ervoor dat deze reactie beide kanten op gaat, zodat de batterij kan geven en opladen, en dit honderden keren kan doen.

Lithium-ionbatterijen zijn de beste oplaadbare batterijen die momenteel beschikbaar zijn, maar ze hebben nog steeds nadelen. Er zijn twee hoofdproblemen:

Een daarvan is dat ze ‘’achteruit gaan’’ en dus zwakker worden, zelfs als ze niet worden gebruikt. Dit gebeurt relatief langzaam dus geen zorgen.

Ten tweede zijn ze erg gevoelig voor hitte. Iets meer dan ongeveer 30 graden Celsius gaat een negatieve invloed hebben op een lithium-ionbatterij, en dit is een temperatuur die waarschijnlijk hoger wordt wanneer je je telefoon oplaadt. De belangrijkste impactwarmte op de batterij is dat deze de ‘degradatie’ versnelt en dus sneller zijn capaciteit vermindert, waardoor prestaties en levensduur achterblijven. 

Wijzer geworden? Mooi!

Dit artikel is middels een samenwerking tot stand gekomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in