Uitgaven van Nederlandse Smart-Home huishoudens

smart home

Nederland telt zo’n 2 miljoen smart homes. Dit zijn zogenaamde huizen van de toekomst, waarin de bewoner(s) comfort, energiezuinigheid, duurzaamheid, veiligheid en gemak ervaren. Hiervoor hoeft de bewoner in sommige gevallen niet eens thuis te zijn. In een smart home bevinden zich apparaten die met elkaar en met het internet communiceren via WiFi en Bluetooth. Specifiek kijkend naar apparaten, kan gedacht worden aan huishoudelijke apparaten, maar ook aan verlichting, beveiligingscamera’s, computers, audiosystemen, airco’s, verwarming, en nog vele andere apparaten.

De redactie van Dutch-Tech Magazine besloot data van Statista onder de loep te nemen en na te gaan hoe groot deze markt in Nederland is en wat we aan smart homes uitgeven. Hiervoor werd de meest recente data van de smart home markt in Nederland doorgerekend.

Gemiddeld ruim 1.000 euro in Nederlands Smart-Huishouden
Een gemiddeld smarthome gezin brengt in 2019 gemiddeld 1.080 euro op aan aankopen ten behoeve van smart-producten en smart-diensten. Slimme apparaten vormen hierin het grootste aandeel met 372 euro. Smart beveiliging komt op een tweede plek, met een gemiddelde uitgave van 211 euro. Verder geven smart-huishoudens ook geld uit aan Controle en connectiviteit (99 euro), Energiemanagement (157 euro), Comfort en verlichting (82 euro) en Home entertainment (160 euro)

Minder smarthome-uitgaven
Vergeleken met 2018 wordt er in Nederland minder opgebracht aan smart-producten en smart-diensten. Zo was het totaalbedrag in 2018 nog zo’n 1.107 euro. De totale uitgaven aan slimme huisbeveiliging daalde van alle categorieën het sterkst, van 219 euro naar 211 euro; een daling van zo’n 4 procent

De Smart Home-markt omvat de verkoop van netwerkapparaten en aanverwante diensten die domotica voor particuliere eindgebruikers (B2C) mogelijk maken. Beschouwd worden apparaten die direct of indirect zijn verbonden via een zogenaamde gateway naar het internet. Hun hoofddoelen zijn het besturen, bewaken en reguleren van functies in een particulier huishouden.

De afstandsbediening en bewaking van afzonderlijke apparaten en, indien van toepassing, hun directe communicatie met elkaar (Internet of Things), is een essentieel onderdeel van intelligente domotica. Daarom worden diensten die nodig zijn voor het onderhoud of beheer van het huishoudelijke netwerk ook in overweging genomen, b.v. abonnementskosten voor besturingsapps of externe monitoringdiensten.

Apparaten waarvan de primaire functie niet de automatisering of afstandsbediening van huishoudelijke apparatuur is, bijv. smartphones en tablets, zijn hier niet inbegrepen. Evenzo zijn apparaten die slechts in beperkte mate verband houden met de huishoudelijke verbinding en afstandsbediening, zoals smart-tv’s, evenmin inbegrepen.

Wat is wel meegerekend?
– Digitaal verbonden en bediende apparaten (zoals huisbeveiliging) in een huis die op afstand kunnen worden bediend. 
– Sensoren, actuatoren en cloudservices die automatisering op elke manier ondersteunen
– Stuurhubs om sensoren en actuatoren met afstandsbedieningen en met elkaar te verbinden
– B2C-verkoop van hardware en software, evenals abonnementskoste

Wat is niet meegerekend?
– Smart TV’s
– B2B / C2C-verkoop van welke aard dan ook (bijv. Aan hotels of kantoorgebouwen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in