internet speed 5g

Naar verwachting wordt in 2020 5G netwerk uitgerold dat dekkend zal zijn in heel Nederland. 5G gaat ervoor zorgen dat we nóg sneller kunnen streamen, gamen, in de cloud werken. Met 5G zal ook de volgende stap gezet gaan worden naar Augmented Reality, Internet of Things en bijvoorbeeld zelfsturende producten.

Hoe werkt 5G?

5G is de opvolger van 4G en is zo ontworpen dat de internetsnelheid naar wel 20 Gbps kan. Dit is vergelijkbaar met glasvezel internet. Dit zorgt ervoor dat de reactietijd die bij 4G 30 tot 50 ms is daalt naar minder dan 1ms. Naast snelheid, kan het 5G netwerk ook meer bandbreedte aan. Dit houdt in dat het netwerk stabieler wordt, ook wanneer je in een menigte staat. Geen internet op een festival en al je vrienden kwijt zal dan verleden tijd zijn! Tot slot wordt 5G ook veel betrouwbaarder dan 4G. Dit heeft alles te maken met de snelheid. Als de reactietijd van het netwerk onder 1 ms is, worden verbindingen vlekkeloos tot stand gebracht. Hierdoor is de kans dat er een lek in de verbinding voorkomt die gehackt kan worden veel kleiner, maar het biedt ook mogelijkheden.

Wat kunnen we met 5G?

De belangrijkste verbeteringen zijn snelheid en betrouwbaarheid, maar ook het toevoegen van meerdere (grotere) apparaten behoort tot de opties van het 5G netwerk. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, voice diensten, smart cities en automatisering in verschillende industrieën.

Zelfrijdende auto’s

5G heeft veel te bieden voor de auto-industrie. Door de hoge snelheid en reactietijd zal het veilig zijn om auto’s via internet te besturen. In de toekomst zullen auto’s verbonden worden met het internet en door artificial intelligence zelf bijvoorbeeld een afspraak inplannen bij de garage voor een onderhoudsbeurt indien dat nodig is.

Voice diensten

Omdat bij voice diensten als SIRI, Alexa en Google Assistent het gesprek realtime moet plaatsvinden, is internetsnelheid superbelangrijk. Voice diensten kunnen nog sneller leren en relevante antwoorden geven aan de gebruikers.

Smart cities

Een voorbeeld hiervan is smart parking. Door sensoren in de parkeerplaatsen te installeren kun je online eenvoudige een parkeerplaats vinden. Maar de mogelijkheden zijn hierin eindeloos.

Automatisering

Wanneer industriële machines gekoppeld en gemonitord worden via internet, wordt het makkelijker de machines te onderhouden. We kunnen bijvoorbeeld beter inschatten wanneer ze onderhoud nodig hebben, zodat ongelukken kunnen worden voorkomen.

Welke telefoons zijn geschikt voor 5G?

Momenteel zijn smartphones met 5G nog zeldzaam. De volgende telefoons beschikken al over de 5G mogelijkheid:

 • Motorola Moto z4
 • ZTE Axon 10 Pro
 • LG V50 ThinQ 5G
 • Huawei Mate X
 • Huawei Mate 20 X 5G
 • OnePlus 7 Pro 5G
 • Samsung Galaxy Fold
 • Samsung Galaxy S10 5G
 • Samsung Galaxy Note10+ 5G
 • Sony Xperia 5G Prototype
 • Xiaomi Mi MIX 3 5G
 • OPPO Reno 5G
 • Energizer Power Max P8100S

Ook zijn er berichten dat Nokia een betaalbare 5G telefoon wilt uitbrengen. Dit zal vervolgd worden in 2020.

Wanneer komt het in Nederland?

De verwachtingen zijn dat 5G in 2020 in Nederland beschikbaar gemaakt zal worden door een aantal Nederlandse providers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here