Blijft internetpionier XS4ALL toch bestaan?

We zijn in de afgelopen 20 jaar steeds meer “online” gegaan met ons leven. Via een smartphone, laptop of computer raakte men meer en meer gewend aan alles op het wereldwijde web te vinden. Ook thuis werd een computer steeds meer gemeengoed en daarmee steeg de behoefte aan een stabiele internetverbinding. Eén van de eerste internetprovider in ons kleine kikkerlandje is XS4ALL. Deze internetprovider is ook recentelijk weer in het nieuws gekomen.

Hackers

XS4ALL is opgericht in 1993 en had vanaf het begin een visie dat het internet vrij toegankelijk moet zijn voor iedereen. Een visie vanuit een hackersperspectief zonder kwade bedoelingen natuurlijk. De visie is nog steeds gebleven tezamen met de service die je mag verwacht van een top provider. En ondanks dat KPN de provider van het eerste uur heeft overgenomen in 1998. Op papier werd het een dochter van KPN maar staat het XS4ALL vrij om te opereren vanuit eigen visie en doelstellingen. Dit was een opluchting voor de vele klanten wat ook betekende dat de hoge service gewaarborgd bleef.

Eind goed, al goed -dachten de klanten- maar na jaren kondigde KPN begin dit jaar aan dat XS4ALL als naam verdwijnt en op gaat in de naam KPN. Andere dochters zoals Telfort zal hetzelfde lot delen. Na dit bericht waren de reacties van klanten en fans van XS4ALL uitgesproken dat XS4ALL als naam, provider en waar het voor staat niet mag verdwijnen. Er is sindsdien een actiegroep op poten gezet die met een petitie, social media campagnes en website laten zien niet eens te zijn met het besluit van KPN. Het is voor het eerst in Nederland dat er zoveel mensen steun betuigen richting een internetprovider en laat zien dat XS4ALL niet zomaar een provider is van een dienst voor veel mensen.

Lichtpuntje?

Tot nu toe lijkt KPN voet bij stuk te houden, iets waar XS4ALL klanten niet tevreden mee zijn. De ondernemingsraad van XS4ALL is daarom recentelijk naar de rechter gestapt en wil dit dus via een rechtsgang laten beslissen. Toch is er ondanks deze ontwikkeling iets positiefs te melden want kersverse KPN topman Joost Farwerck heeft aangegeven in gesprek te willen met de ondernemingsraad van XS4ALL om een rechtszaak te voorkomen en stelt zich milder op in het conflict met de geliefde internetprovider. Wat het gaat worden valt nog te bezien, wij hopen op een goede afloop voor beide partijen en de klanten natuurlijk ook.

UPDATE!

Gisteren heeft actiegroep xs4allmoetblijven.nl een bericht geplaatst over 11 november én een nieuwe provider? Je leest het hier

Wat is jouw ervaring met XS4ALL of KPN en wat vind jij van het plan die KPN heeft met haar dochterbedrijven?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in