blokjes met letters erop

Wachtwoorden, tegenwoordig ontkomen we er niet aan. Voor iedere webshop, ieder social media platform en voor ieder account op een informatie- of diensten site wordt een wachtwoord gevraagd. Hoewel hetzelfde wachtwoord gebruiken makkelijk en handig klinkt, is dit niet het allerverstandigste, zo bleek al eerder uit onderzoek.

Daarom gaan we in dit artikel, samen met Tele2, iets dieper in op wachtwoorden-tips en manier om wachtwoorden te onthouden. 

Een sterk wachtwoord maken
Vaak kiezen mensen als wachtwoord iets wat ze makkelijk kunnen onthouden, zoals de naam van hun huisdier, woonplaats of simpelweg hun naam. Soms met een cijfertje of een uitroepteken erachter en klaar is kees. Maar zijn deze wachtwoorden wel sterk genoeg? Waarschijnlijk niet! En daarom geven we je een paar tips om cybercriminelen te slim af te zijn.

1. Geen persoonlijke informatie vermelden
Als je je voornaam of achternaam, geboortedag of -datum, woonplaats of adres gebruikt, kun je daar vanaf nu mee stoppen. Deze informatie in een wachtwoord gebruiken is namelijk niet aan te raden, vanwege de hack-gevoeligheid. Daarnaast is de kans aanwezig dat mensen in je omgeving dit ook zouden kunnen raden. Raar om die hoek te denken? Nee hoor, Nederlanders vertrouwen hun wachtwoord vaak zelfs niet eens toe aan hun partner.

2. Overal hetzelfde wachtwoord gebruiken
Dit is misschien wel de belangrijkste tip die we je kunnen geven. Mensen zijn geneigd te kiezen voor gemak, dus hetzelfde wachtwoord is dan wel verleidelijk. Maar als je dan eenmaal gehackt wordt op een account, volgt de rest binnen no time. Helemaal veilig zijn? Verander je wachtwoorden dan ook periodiek, bijvoorbeeld eens per jaar.

3. Speciale karakters gebruiken
Als we het hebben over speciale karakters, bedoelen we zaken als leestekens, cijfers, hoofdletters en ‘rare’ combinaties. Denk bijvoorbeeld aaan iets in de trant van #TechMagDutch2019/2020. Zou jij ‘m kraken? Denk het niet…

4. Hoe langer, hoe beter
Mensen die een wachtwoord kiezen dat bestaat uit 12 karakters, in plaats van bijvoorbeeld 8, hebben een wachtwoord dat bijna 80.000.000 keer sterker is. Ons advies is daarom om te gaan voor een wachtwoord van minimaal 10 karakters. Maar die zijn best lastig te onthouden, vooral als je voor iedere site een ander wachtwoord hebt, right? Klopt! Daarom hierbij 3 wachtwoord-tools, zodat je ze niet vergeet:

LastPass wachtwoorden app
Als je al je wachtwoorden in een soort digitale kluis wilt bewaren, is Lastpass misschien wel een goede optie voor jou. Met deze app, die -helaas- wel geld kost, kun je zowel op je pc als op je smartphone al je wachtwoorden bewaren en opvragen. Deze tool is goed beveiligd, dus hier hoef je je geen zorgen over te maken. Simpelweg al je accounts toevoegen, en de app bewaart ze voor je tot je ze nodig hebt.

1Password wachtwoorden app
1Password is toch wel onze favoriet, dus eigenlijk hadden we ‘m ook op nummer 1 kunnen zetten. De app is gratis verkrijgbaar voor Android-apparaten. Voor Apple is het ook beschikbaar, maar dan wel betaald. Het principe is hetzelfde als bij PastPass, maar 1Password is niet alleen voor wachtwoorden maar voor allerlei zaken, zoals belangrijke documenten, je burgerservicenummer, bankrekeningnummer, rijbewijsnummer, en ga zo maar door. De beveiliging is supergoed, we know so!

iCloud sleutelhanger wachtwoorden app
Applefans kennen deze tool waarschijnlijk al. iCloud sleutelhanger is namelijk een applicatie van Apple waarmee inloggegevens in de beveiligde cloud gehangen kunnen worden. Zo hoef je nooit meer te zoeken naar inlogs, want de tool onthoudt ze gewoon. 

Wat zijn jouw best practice om wachtwoorden te bedenken en te onthouden? Laat het weten in de comments.

1 REACTIE

  1. Mooi artikel en als mede-redacteur én ethical hacker kan ik het gebruik van passphrases aanraden. Dus mocht je zelf een terugkerende activiteit doen kan je een passphrase maken als wachtwoord “ikdoezaterdagaanwielrennen” of “Zaterdagwielrenikopbaan1”. Lekker lang en ook makkelijk te onthouden, je kan ook dan de e veranderen in een 3 of a met de @ symbool.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in