Bewakingscamera's

Er staan bij de politie in totaal 228.530 beveiligingscamera’s geregistreerd. Dat komt neer op één camera voor iedere 75 Nederlanders. Deze beveiligingscamera’s van overheden, bedrijven en particulieren kan de politie inzetten om strafbare feiten op te sporen. Dit en meer blijkt uit stukken die VPNGids na een Wob-verzoek in handen kreeg van de politie. 

Hoeveelheid camera’s
De cijfers over de bij de politie geregistreerde camera’s schetsen een beeld van de spreiding van beveiligingscamera’s in Nederland. Het aantal camera’s ligt in werkelijkheid naar verwachting nog veel hoger omdat mogelijk niet particuliere beveiligingscamera of bedrijfscamera staat geregistreerd bij de politie.

  • Van alle geregistreerde bewakingscamera’s staat het merendeel gericht op de openbare weg (88%).
  • De overige camera’s (in totaal 28.222) leggen bijvoorbeeld beelden vast van privé terreinen of bedrijventerreinen. 

Grote regionale verschillen
In de gemeente Amsterdam worden de meeste beelden worden vastgelegd met in totaal 21.816 geregistreerde beveiligingscamera’s. Rotterdam is daarna de gemeente met de meeste geregistreerde camera’s, namelijk 13.771. 

In verhouding tot het aantal inwoners staan er juist in andere gemeenten de meeste bewakingscamera’s. Per 10.000 inwoners staan namelijk de meeste geregistreerde camera’s in de gemeente Vlieland. In Loppersum worden inwoners minder in de gaten gehouden met 7 beveiligingscamera’s per 10.000 inwoners.  

Veel gemeenten zonder geregistreerde overheidscamera’s
Vooral om camera’s van de overheid is de afgelopen jaren veel te doen. Veel mensen hekelen zich, vooral om privacy-gerelateerde redenen, aan dit soort camera’s die het publieke domein constant monitoren. 

In lang niet alle gemeenten zijn echter beveiligingscamera’s van de overheid geregistreerd bij de politie, bijvoorbeeld van de gemeente zelf of van het waterschap. Van alle gemeenten heeft zelfs 31,5% geen enkele publieke camera en brengt dus zelf zijn inwoners niet in beeld. Nog eens 8,7% van de gemeenten heeft slechts één overheidscamera geregistreerd.

De meeste overheidscamera’s staan overigens geregistreerd in de gemeente Haarlemmermeer: 4.683. Met name in en rond Schiphol hangen veel van de beveiligingscamera’s die de gemeente rijk is.

Meer informatie: https://www.vpngids.nl/nieuws/228530-geregistreerde-beveiligingscameras-in-nederlands-straatbeeld/LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in