Vuurwerkovertredingen en -misdrijven zijn twee verschillende zaken. Waar overtredingen met vuurwerk binnen het Vuurwerkbesluit vallen en gelden als zogenoemde economische delicten die doorgaans afgehandeld worden met een boete en/of taakstraf, ligt dit anders bij misdrijven.

Het kopen, verkopen en afsteken van professioneel, illegaal vuurwerk (categorie F4) is strafbaar en wordt als een misdrijf bestempeld. Misdrijven kunnen verder bijvoorbeeld betrekking hebben tot het zelf maken van vuurwerk explosieven. Jaarlijks worden er in Nederland honderden van dit soort misdrijven gepleegd, zo blijkt uit een analyse van Dutch-Tech Magazine, naar de meest recente Politiecijfers rondom vuurwerk misdrijven.

Trendbreuk aantal vuurwerk misdrijven

Jaarlijks worden er honderden vuurwerk misdrijven geregistreerd. Waar er in 2013 nog 513 misdrijven met vuurwerk werden gepleegd, waren dit er in 2017 liefst 778. Afgelopen jaar daalde het aantal weliswaar, maar nog steeds werden 739 vuurwerk misdrijven geregistreerd. De trendbreuk van afgelopen jaar is mogelijk te verklaren door de overheidscampagnes die aansturen op verantwoordelijk gebruik van vuurwerk. Ook de politie ziet de laatste jaren steeds strenger toe op naleving van de regels rondom vuurwerk.

Bron: Dutch Tech Magazine

Meeste vuurwerk misdadigers opgepakt in Rotterdam

Over de afgelopen vijf jaar is duidelijk te zien dat de meeste vuurwerk misdrijven worden gemeld in de gemeente Rotterdam. Vorig jaar werden hier in totaal 63 misdrijven gepleegd, zo’n 8,5% van alle vuurwerk misdrijven in 2018. Ook in Haarlem (17), Den Haag (16) en Hardenberg (12), Groningen (12) en Eindhoven (12) werden relatief veel vuurwerk misdrijven gepleegd. 

Over de afgelopen drie jaar is verder een opvallende stijging te zien in Rotterdam, die haaks staat op de landelijke trend. In 2016 waren er in Rotterdam nog 31 vuurwerk misdrijven, in 2017 steeg dit aantal naar 46 en afgelopen jaar was er nog een sterkere stijging naar 63 misdrijven.

Vuurwerk misdrijven per gemeente

Benieuwd hoeveel vuurwerk misdrijven in jouw gemeente werden geregistreerd het afgelopen jaar? Op de kaart hieronder vind je het aantal misdrijven dat te maken heeft met vuurwerk. Gebruik het zoekvak om het aantal misdrijven in je eigen woonplaats te bekijken.

Bron: Dutch Tech Magazine

Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van data van de politie. Het gaat om misdrijven per woonplaats (gemeente) tussen 2012 en 2018.

Top 20 gemeenten op totaal aantal vuurwerkmisdrijven

Bron: Dutch Tech Magazine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in