IT Shopping Malls: Het walhalla voor de techgeek

Menig techgeek blijft graag op de hoogte van de laatste technologieën en hebben vaak een fascinatie voor hardware. In het westen blijft het shoppen naar hardware voor bijvoorbeeld de volgende upgrade bij een bezoek aan de lokale computerboer of één van de grotere online retailers die ons land rijk is. In Azië is dit echter anders, daar is de keuze in online-shops en winkels niet alleen enorm groot, ze hebben daar heuse winkelcentra’s geheel geweid aan gaming, tech én natuurlijk hardware.

Nu was ondergetekende toevallig in Azië voor werk en besloot om in het altijd bruisende Shanghai een middag te struinen langs diverse shopping malls en te kijken of daar daadwerkelijk deals te halen vallen. Immers is al jaren bekend dat hier alles te halen valt wat maar met het digitale leven te maken heeft. De meest bekende shopping district is Xujiahui. Dit district combineert luxe shopping malls en de voor ons techgeeks meer interessante IT shopping malls vol met elektronica, foto- en videoapparatuur, computer hardware én meer.

Glazen bol

Xujiahui is te bereiken via Line 9 met de metro en in dit district valt de luxe winkelcentrum op met een hele grote glazen bol. Vanuit de metro ga dan gelijk naar uitgang 10 zodat je direct met je neus voor één van de meerdere IT malls staat, handig nietwaar?

Ik nam de eerdergenoemde uitgang en liep de eerste IT mall binnen. Een naam zag ik niet zo gauw voor deze mall maar de logo’s van Asus, HP, Microsoft en Cisco waren ruim aanwezig dus ik wist dat ik goed zat. De begane grond is geheel gewijd aan laptops en accessoires. De 1ste (voor Chinezen de 2de verdieping want begane grond is verdieping 1) tot en met de 4 verdieping was gericht op hardware en gaming. De grote namen zoals Razer, Asus, Logitech waren goed vertegenwoordigd maar er waren ook winkels die hardware van niet bekende (voor ons) chinezen merken zoals Bo Fang, Yeston en Great Wall.

Eigenlijk zijn de meeste IT malls hetzelfde ingedeeld, verdiepingen gewijd aan een bepaalde technologie en meestal heeft een IT malls 2 gebouwen die met elkaar verbonden zijn, de ene sectie is dan alleen maar bekende grote merken met een bepaalde winkelformule en aan de andere kant de winkels die van alles verkopen en die eigenlijk uiterst geschikt zijn voor de systeembouwers en overclock enthousiastelingen onder ons.

Ben je op zoek naar een cpu cooler, een lens voor je professionele Nikon camera, dat ene kleine schroefje om je m.2 disk vast te zetten om een nieuw moederbord of een headset voor je livestream setup, je vindt eigenlijk altijd wat je zoekt. En mocht je tijdens het shoppen honger krijgen, de meeste shopping malls bieden vaak één of meerdere verdiepingen met alleen maar restaurants.

Strategie

Nu hoor ik je denken, zoveel keuze en ik ben de taal niet echt machtig, hoe kan ik dan de beste deal krijgen? Geen nood, ik geef je een aantal tips.

Tip 1: maak een lijstje op de smartphone wat je wilt hebben met eventueel wat foto’s. Dit maakt de communicatie met de verkopers iets makkelijker want, in het geval van computer hardware, een cpu-cooler heet in China letterlijk anders. Een foto zegt vaak meer dan een term want ook al wordt Engels iets meer gesproken men durft het vaak niet of je versta er soms helemaal niks van.

Tip 2: Struin eerst alle verdiepingen af zodat je een beeld hebt van wat de shopping mall biedt en heb je ook een indruk of je hier zal slagen.

Oh ja, vaak genoeg hoor je “Hello!” om je heen. De verkopers willen je aandacht en denken een snelle verkoop te krijgen maar laat ze voor nu even. Je gaat je slag later slaan namelijk.

Tip 3: Vraag bij diverse winkels naar de prijs van het artikel als ze dit jou kunnen verkopen. Noteer deze en ga zo maximaal 5 winkels af.

Tip 4: Eet wat bij een restaurant en ga na welke winkel/verdieping je gaat om dat artikel te kopen.

Tip 5: Vraag nogmaals de prijs bij de uiteindelijke winkel. Ga niet meteen akkoord maar doe een tegenbod. Voorbeeld, een videokaart kost 1000 yuan (+/- 100 euro). Bied dan 500 yuan. De kans is groot dat je ergens op de 700 yuan uitkomt. Je hebt dan jezelf weer 300 yuan bespaart en voor die omgerekend 30 euro kan je na het shoppen een biertje scoren óf bubble tea.

Bonus tip: Mocht je een vriend(in) of familielid hebben in Shanghai of Azië in het algemeen, neem deze mee en laat deze bij Tip 3 vragen naar de prijs en later de prijs onderhandeling, dit kan je mogelijk nog meer voordeel opleveren.

Hemel

Dus ja, je kan hier alles vinden als het gaat om elektronica, de meeste rare tot de meeste kleinste onderdeeltje van een computer, radio, laptop of meetapparatuur.

Ook voor mobieltjes kan je er terecht en het leuke van zulke kleine telecom winkels is is dat je hier een screenprotector kan krijgen voor je telefoon. Meer dan eens is dit gratis als service, hopend dat je ooit terugkomt voor een nieuwe telefoon. Hoewel online shops aardig goedkoop kunnen zijn en bezorgkosten vaak 0 euro is, dan nog loont het de moeite om in zo’n IT mall te struinen en te vergapen aan de vele hardware die aan de ene kant zo herkenbaar kan zijn of aan de andere kant zo exotisch.

De kwaliteit is trouwens wel iets waar je op moet letten want als je een cpu-cooler koopt voor 2 euro verwacht dan niet een cooler van hoge kwaliteit. Ook dure componenten zoals een videokaart kunnen ook zeer goedkoop zijn maar zullen dan vaak van een onbekend merk zijn en dan kan het een lot zijn uit de loterij of juist niet.

Het leuk aan deze malls is dat je makkelijk een dag kan rondlopen en nog kom je nieuwe dingen tegen. Zeker met een groepje vrienden/medegeeks kan het zeer leuk zijn om er je hardware hart aan op te halen. Ook handig als je partner niet houdt van elektronica en jij niet van tig winkels vol met tassen, schoenen en jassen. In een district zoals Xujiahui kom je met beiden aan je trekken.

Ik kan nog veel meer schrijven over IT malls zodat dit een ware epos wordt. Dit doe ik echter niet en laat ruimte over voor vragen van jullie, onze trouwe lezers. Mocht je dus iets willen weten, laat het hieronder weten in de comments.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in