Ulysses, de app voor schrijvers, nu ook klaar voor Nederlands (+Review)

Bij ons op de redactie kwam een tip binnen voor tekstverwerking, namelijk de tekstverwerking app van Ulysses. Wat het is was voor ons eigenlijk nog niet bekend, dus we besloten er een nadere blik op te werpen.

Teksten verwerken kan met allerlei soorten programma’s, waarvan de bekendste waarschijnlijk Microsoft Office Word, Google Docs en OpenOffice Writer zijn. Maar er zijn ook andere tekstverwerkers. Ulysses is een van deze programma’s. In dit artikel lees je meer over onze ervaringen met Ulysses.

Voordat we het programma downloaden zien we in de beschrijving staan dat Ulysses alles biedt wat wij nodig zouden moeten hebben om te schrijven op de Mac, iPhone en iPad (hoewel we dit laatste device niet hebben).

Het wordt verder beschreven als een aangename schrijfervaring zonder afleidingen. Verder zijn efficiënt documentbeheer, naadloze sync. en flexibele export features die dit programma de favoriete app maakt van iedere schrijver. Wij waren direct benieuwd.

Interesse voor Ulysses gewekt

Niet alleen was onze interesse gewekt omdat Ulysses in de Appstore een 4.7 (uit 5 punten) scoort, ook wilden wij oprecht weten wat het programma zo bijzonder maakt.

Wij gebruiken zelf Google Suite voor het verwerken en creëren van data. Voor tekstverwerking is dit Google Docs; in onze ogen een prima programma, met dezelfde look and feel als Microsoft Word, alleen dan in de cloud, en gratis. Maar bovenal gebruiksvriendelijk. Dus waarom zouden we beter af zijn met Ulysses? Tijd om daarachter te komen.

Goed om te weten: uiteindelijk hebben we deze hele post getikt in Ulysses. Het begon met de installatie vanuit de AppStore, die eigenlijk soepel ging. Binnen 1 minuut hadden we het programma gedownload en waren we klaar om te beginnen.

Voor het gemak hebben we de standaard intro-uitleg even vastgelegd, zodat jullie kunnen zien welk interface het programma heeft, en welke opties er allemaal beschikbaar zijn. Hieronder een korte samenvatting daarvan.

Het begin

Na deze uitleg begonnen we eigenlijk direct met schrijven. Het eerste dat direct opviel was de lay-out van het programma, dat een beetje doet denken aan de ‘Notities’ applicatie van Apple zelf. Zie hieronder aan de rechterkant. Ondanks dat het veel op elkaar lijkt, heeft Notities enkel de functionaliteit om letterlijk notities te maken, zonder al te veel aanvullende opties. Ulysses heeft deze opties wel.

Qua tekst zijn er verschillende opties, zowel voor het instellen van bijv. Kopteksten, maar ook om de opmaak van teksten te bewerken. We hebben een aantal van deze opties toegepast in de tekst, waarbij het volgende het resultaat is.

Teksten verwerken super eenvoudig

Het verwerken van teksten gaat eigenlijk erg simpel. Omdat je eigenlijk alleen een ‘basisopmaak’ hebt, kun je gewoon door blijven tikken. In Word hou je bijvoorbeeld rekening met regellengte (hier en daar een entertje) en met het einde van de pagina (waarbij je nog moet hopen dat alles op die manier meegaat in het CMS van je site -in ons geval-). Maar Ulysses houdt dat soort zaken eigenlijk buiten beschouwing, hetgeen op zich best fijn werkt.

Verder is het handig/grappig dat je een directe knop hebt met statistieken, waarbij je o.a. het aantal woorden, zinnen, alinea’s en pagina’s kunt zien. Leuk om erbij te hebben.

En wat valt er verder op?

Het is leuk dat er een export optie is voor PDF. Uiteraard kennen we deze optie ook al van andere tekstverwerkingsprogramma’s, maar het is leuk om te zien, zeker ook omdat je bij de export ook kunt kiezen uit verschillende stijlen en papierformaten.

Een ander fijn punt is de handleiding, die je altijd aan de linkerkant van het menu hebt zitten, dus als je even (vooral in het begin) hulp nodig hebt, kun je hier snel informatie en instructies vandaan plukken.

De autocorrectie optie is tot slot een plus van dit programma. Terwijl je tikt komen er vaak woorden daarboven die een extraatje nodig hebben, zoals een umlaut, trema en heel soms ook nog wel eens een dakje.

Het fijne van Ulysses is dan ook dat het zich automatisch aanpast en je dus niet even een break moet nemen om woorden te corrigeren.

Overzetten op je blog of website

Voor onszelf nu een belangrijk punt, want teksten die we normaliter verwerken in Microsoft Word of Google Docs, vertonen altijd afwijkingen wanneer wij ze online willen zetten op Dutch-Tech.nl. De meest voorkomende afwijking zijn dubbele spaties, die op de een of andere manier in ons CMS verschijnen (WordPress) wanneer we een tekst kopiëren en plakken. Na deze zin gaan we kijken hoe het document wordt ingeladen in WordPress. En zoals (voor het gemak) hierboven te zien is werd het bestand prima ingeladen. Zonder fouten, problemen of andere rare zaken, een mooi programma dus dat doet wat het belooft.

Conclusie

  • Wij zien Ulysses als een gebruiksvriendelijk programma voor tekstverwerking.
  • Hoewel het programma simpel oogt, is dit tegelijkertijd misschien wel de grootste kracht achter de software.
  • Het programma is betrouwbaar, loopt niet (snel) vast, werkt fijn en is bovenal niet duur.
  • Ten opzichte van Word is Ulysses zeker aan te bevelen als alternatief.
  • Ook tegenover gratis programma’s, zoals Google Docs, zien we voordelen. Dan is het net aan de gebruiker zelf wat te doen. Wij zullen waarschijnlijk een combinatie van beide gaan aanhouden.

Kopen?

Ulysses is in Nederland te koop en beschikbaar voor 4,99 euro per maand of voor 39,99 euro per jaar, hetgeen uitkomt op 3,33 euro per maand. Voor studenten is er korting, waar je uitkomt op 2 euro per maand (met een 6-maanden pakket van 11,99 euro).

Benieuwd naar meer? Download het programma dan of check de gratis trial!

Download Ulysses in de App Store of Mac App Store

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in