Jullie mailen regelmatig met de vraag waar je nu precies op moet letten als je een partij zoekt voor domeinnamen en webhosting. Ook onze zoektocht naar een geschikte hostingpartij heeft aardig wat tijd gekost, want er is veel aanbod. Zo merkten we dat in de webhostingwereld vaak geldt dat goedkoop duurkoop is. Om jou te helpen met een keuze maken, besloten we daarom hier een artikel aan te wijden.
De meeste mensen die nog niet veel ervaring met websites, domeinnamen en hosting hebben, gaan vaak als eerst via Google op zoek naar informatie. Hier wordt al snel duidelijk, dat er enorm veel aanbieders zijn in het binnen- en buitenland. Strato, Mijndomein.nl, YourHosting, TransIP, Hostnet en Argeweb zijn voorbeelden van webhosters die al snel in zoekmachines tevoorschijn komen. Zijn dit dan ook goede partijen?
Naast Dutch-Tech.nl beheren wij zelf al jaren meerdere websites waar we zo nu en dan mee bezig gaan. Deze sites staan niet bij dezelfde hostingpartij. We zien dan ook duidelijk verschillen tussen bedrijven en geven je in dit artikel daarom drie tips voor het uitzoeken van een geschikte webhost.
Voordat je naar een hostingpartij op zoek gaat, is het belangrijk te bepalen wat voor website je wilt of nodig hebt. Wil je een simpele website, een nieuwsblog, een bedrijfspagina of een webshop? Hoe meer data de site zal gaan bevatten, hoe belangrijker zaken als schijfruimte, snelheid, verkeer en geheugen worden. Ook het CMS is belangrijk. Zo zijn er voor WordPress, ‘s werelds meest gebruikte CMS, speciale hosters en hostingpakketten. Denk van tevoren dus goed na over wat je wilt en nodig hebt. Dan is het nu tijd voor onze tips.
#1. Vergelijk de specificaties
Onze eerste tip is simpelweg het naast elkaar leggen van de aanbieders. Maak een selectie van (grofweg) vijf aanbieders en bekijk het aanbod. Ben je een beginner en wil je een relatief eenvoudige site starten, dan zit je meestal goed met de beginnerspakketten. Webhosters hebben die vaak standaard in hun aanbod verwerkt. Nu je een aantal aanbieders erbij hebt gepakt, kun je het beste even kijken welke zaken overeenkomen. Vaak is dit een bij het hostingpakket inbegrepen domein, gratis SSL, de opslagruimte, het dataverkeer en het geheugen.
Zijn er al aanbieders die buiten de boot vallen, vergeleken met de andere partijen uit je lijstje? Waarschijnlijk wel. Je houdt zo een aantal partijen over die ongeveer hetzelfde aanbieden. Eigenlijk weet je nu dus al een beetje wat je wilt en nodig hebt. Je kunt vervolgens nog wat verder googelen en checken of er andere partijen zijn die aanbieden wat jij zoekt of nodig denkt te hebben.
#2. Lees ervaringen van anderen
De volgende belangrijke vraag is met wat voor partij je te maken hebt en waar het gevestigd is. In onze ogen een belangrijke factor. Wij hebben zelf minder goede ervaringen met buitenlandse webhosters in bijvoorbeeld Duitsland, België en Engeland. Vergelijk in jouw shortlist daarom ook op herkomst van aanbieders.
Ten eerste is de snelheid vaak iets lager. Vooral bij hostingpartijen uit Amerika horen we hier geen goede verhalen over. Een buitenlandse hoster is daarnaast minder goed voor zoekmachine-optimalisatie, zo gaan de geruchten. Echter, wat voor ons de spreekwoordelijke bottleneck is van buitenlandse hosters; de klantenservice is vaak erg slecht.
Veel webhostingpartijen bieden 24/7 support via e-mail, telefoon of live chat. Toch heb je bij een buitenlandse aanbieder direct te maken met een taalbarrière, waardoor je – zelfs met een aardig woordje Engels op zak – tegen problemen kunt aanlopen. Zeker bij technische vragen, waar jargon de voertaal is.
Onze ervaring is dat de klantenservice bij Nederlandse partijen veel beter op orde is, zelfs als er geen sprake is van live chat of telefoon. Niet alleen qua klantenservice, maar ook wat betreft klantvriendelijkheid en klantgerichtheid. Met Dutch-Tech.nl zitten we voor de domeinnaam en hosting bijvoorbeeld bij Antagonist. In onze ogen een solide partij waar we een topervaring mee hebben op gebied van service en klantvriendelijkheid. Het is tot slot natuurlijk zeker geen overbodige luxe om de reviews door te lezen. Neem hier de tijd voor, zodat je inzicht krijgt in jouw nieuwe potentiële hoster. Er zijn onafhankelijke hostingvergelijkers waar je reviews van aanbieders kunt bekijken. Voorbeelden hiervan zijn Webhosters.nl en Hostingvergelijker.nl.
#3. Vergelijk de prijzen op basis van wat je nodig hebt
Last but not least, de prijs. Ook hier zitten grote verschillen tussen. Je hebt aanbieders waar je voor € 25,- per jaar al een hostingpakket en domeinnaam hebt. Er zitten echter ook hosters bij, waar je zonder domeinnaam het dubbele kwijt bent.
Heb je een hobbymatige website en hecht je er geen waarde aan dat het er af en toe uitligt, dan kun je wellicht prima uit de voeten met een goedkopere webhostingpartij. Ben je echter serieuzer en wil je meer stabilteit, snelheid en veiligheid, dan is onze ervaring dat je daarvoor beter iets meer kunt betalen.
Let bij het vergelijken van de prijzen ook op de voorwaarden. Zo bieden sommige partijen een korting bij een jaarabonnement of meerjarig abonnement. En hoe zit het met opzeggen, kan dit maandelijks of misschien zelfs dagelijks? Bij het vergelijken van prijzen is het in ieder geval raadzaam om ook dit soort zaken te checken, voordat je besluit te bestellen.
Met bovenstaande tips moet het zeker goed komen. Heb jij nog een tip die niet mag ontbreken? Deel ‘m hieronder in de reacties.