Facturen betaald krijgen? Factoring biedt een oplossing

120
Factuur betalen

Voor ondernemers en ondernemingen zijn niet- of laat-betalende debiteuren een van de grootste ergernissen. Om deze reden besteden zij hun facturen steeds vaker uit aan zogenoemde factoringbedrijven. Maar wat zijn dit precies en wat doen deze bedrijven? In dit artikel kijken we samen met Dutch-Tech Magazine naar factoring en de trends in Nederland.

Wat is factoring?

Factoring is een een financieringsvorm op basis van onderpand door debiteuren. Een factoringmaatschappij (ook wel: factor) koopt openstaande facturen van een onderneming. De onderneming krijgt hierbij direct een percentage van deze facturen uitbetaald. Hierdoor financiert de factoringmaatschappij het bedrag vooraf. Vervolgens is het ook aan de factor om de facturen betaald te krijgen; of wel te innen.

Trends in de Nederlandse factoringmarkt

FAAN, de Factoring & Asset Based Financing Association Netherlands is sinds 2011 als belangenbehartiger actief voor het algemene belang, de bevordering en ontwikkeling van de factoringmarkt en samenhangende dienstverlening. Volgens de laatste cijfers van de vereniging bestond het aantal klanten dat in het eerste halfjaar van 2018 gebruik maakte van factoring; circa 3.800. De FAAN ziet vooral positieve ontwikkelingen in de markt. 

Ook het CBS erkent de ontwikkeling qua groei. De omvang van de ‘factoringmarkt’ is de afgelopen jaren (sinds 2014) gestegen tot 5,3 miljard euro (2017). Vooral voor kleine ondernemingen (zoals groothandels) en ondernemingen met een middelgrote bruto-omzet is factoring een populaire kredietvorm.

Regionale populariteit en vergelijken

Volgens data van Google Trends is factoring een term waar online veel op gezocht wordt. Vooral in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland is factoring populair. Naast de betekenis zoekt men klaarblijkelijk vaak naar het vergelijken van factoring. En dit is niet geheel zonder reden. Er bestaan grote verschillen in de kosten die factoringmaatschappijen hanteren. Dit komt door de verschillende methodes die bedrijven aanhouden. Zo is er ‘American Style Factoring’ en ‘Traditionele Factoring. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here