Kan een smartwatch zorgen voor een datalek?

smartwatch

Een smartwatch; het type horloge dat je steeds vaker bij mensen om de pols ziet zitten. Hoewel het horloge veel voordelen heeft, zoals het meten van je hartslag, het bijhouden van het aantal stappen dat je zet op een dag en het geven van meldingen wanneer je een bericht krijgt, zitten er ook zeker een aantal nadelen aan vast. Hier houden mensen vaak geen rekening mee wanneer ze een smartwatch aanschaffen. In dit artikel gaan we daar beter naar kijken, evenals tips geven om dit tegen te gaan, zoals een VPN.

Let op met de data die je deelt

Bj het downloaden van apps staan veel mensen vrijwel alles toe. Zeker bij een smartwatch kan dit gevaarlijk zijn, aangezien je ook zonder dat je je telefoon bij je hebt, bepaalde dingen toestaat. Zo kan een smartwatch ook je locatie bijhouden, iets waar veel mensen geen rekening mee houden. Daarvoor heeft het apparaat je telefoon niet altijd nodig. Ook het delen van je stappen of andere gezondheidsgegevens kan een risico vormen. Zo zijn er gevallen bekend in Amerika waarbij mensen geen zorgverzekering kregen omdat er bepaalde gezondheidsgegevens bekend waren die niet in het voordeel van de zorgverzekeraar spraken.

Aanvallen op persoonsgegevens

Je smartwatch legt vaak ook persoonlijke gegevens vast, zoals je leeftijd, lengte en gewicht. Daarnaast wordt het steeds vaker ingezet om mobiele betalingen mee te verrichten. Door het koppelen van je bankpas aan je smartwatch, kun je betalen met je smartwatch zonder dat je daarvoor je bankpas bij hoeft te hebben. Maak je gebruik van een smartwatch van Apple en heb je tevens een laptop of computer van Apple, dan kun je toegang krijgen tot je laptop of computer door het simpelweg dragen van je smartwatch.  

Krijgen hackers het voor elkaar om toegang te krijgen tot je smartwatch, dan krijgen zij dus ook toegang tot je persoonsgegevens en wellicht zelfs je bankgegevens. Ook je laptop en computer lopen hierdoor een verhoogd risico, zeker als deze op de een of andere manier gestolen worden. Het is daarom raadzaam om de volgende tips in acht te nemen wanneer je een smartwatch koopt.

Maak verbinding met een VPN

De meeste smartwatches hebben verbinding met je telefoon nodig om gebruik te kunnen maken van het internet. Het is daarom zeer raadzaam om je telefoon gebruik te laten maken van een VPN (lees er hier meer over). Hierdoor wordt het dataverkeer van en naar je telefoon via een beveiligde verbinding tot stand gebracht. Ook de data die je telefoon vervolgens verzendt naar en ontvangt van je smartwatch wordt hiermee beveiligd. Dit zorgt ervoor dat hackers deze gegevens niet kunnen onderscheppen. 

Een extra voordeel is dat je op deze manier ook content kunt raadplegen die in jouw land of omgeving mogelijk niet toegestaan is. Denk in dit soort gevallen bijvoorbeeld aan films, series of games. Hoewel je op je smartwatch waarschijnlijk dit soort content überhaupt niet kunt raadplegen, is dit wel een leuke bijkomstigheid voor je telefoon. 

Maak geen verbinding met open wifi-netwerken

Verbinding maken met open wifi-netwerken is ten zeerste af te raden. Doordat dit soort wifi-netwerken niet beveiligd zijn met een wachtwoord, kunnen ook hackers toegang krijgen tot deze netwerken. Indien hackers dit willen, kunnen zij toegang krijgen tot de gegevens die jij met het internet deelt. In veel gevallen kan dit niet echt kwaad, maar als je bijvoorbeeld inlogt en toegang wilt tot je bankgegevens, bestaat er een kans dat hackers dit ook kunnen. 

Maak gebruik van beveiliging

Ook op je smartwatch is het gelukkig mogelijk om een beveiliging te plaatsen. Hoewel dit wellicht een kleine maatregel is, kan deze in veel gevallen de eerste toegang tot het apparaat ontzeggen. Dit is dan ook een van de eerste tips die je direct moet implementeren. Zo kun je je smartwatch gemakkelijk beveiligen met een code, die je elke keer moet ingeven wanneer je de smartwatch wilt ontgrendelen. 

Kijk kritisch naar de gegevens die je deelt

Het is tot slot aan te raden om kritisch te kijken naar de gegevens die je deelt met je smartwatch. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk om te allen tijde je locatie te weten als je alleen het aantal stappen wilt meten die je op een dag zet? Dit kan namelijk ook op basis van polsbewegingen. 

Of wil je meteen al je gegevens bijhouden, terwijl je ook kunt kiezen voor de meest cruciale? Zo kun je er ook alleen voor kiezen om je mailadres te delen, in plaats van je adres, telefoonnummer en geboortedatum. Dit zijn namelijk cruciale gegevens waarvan je niet wilt dat iedereen daar zomaar bij kan. 

De risico’s van een smartwatch zijn dus zeker risico’s om rekening mee te houden. Let daarom op met de gegevens die je je smartwatch laat registreren, maak verbinding met een VPN en blijf weg van open wifi-netwerken. Volg je deze raad op, dan vergroot je de kans dat je je smartwatch kunt beveiligen tegen hackers. 
LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in