Het dark web: een mysterieuze plek die vooral bekendstaat vanwege criminele zaken die erop verhandeld worden. Zou je stiekem ook wel eens de duistere kant van het internet op een relatief veilige manier willen verkennen? Dan hebben we goed nieuws! 

Vooraf al even: wij willen dark web bezoek niet stimuleren en bezoek aan het dark web is dan ook op eigen risico. Dit artikel is uitsluitend bedoeld als tip voor mensen die het graag zouden willen verkennen.

Op zich is een bezoek aan het dark web legaal. Sommige activiteiten die erop plaatsvinden, zijn dat echter niet. Het dark web en criminaliteit worden daarom vaak samen in een zin genoemd. Dat is niet gek, want het dark web wordt veel door criminelen gebruikt om bijvoorbeeld aan drugs of wapens te komen. 

Als je zelf een legaal bezoekje aan het dark web wil brengen en geen risico wil lopen zelf slachtoffer te worden van hackers, is het belangrijk dat je enkele voorzorgsmaatregelen neemt. Er zijn namelijk veel verschillende manieren waarop hackers jouw computer kunnen besmetten met malware.

Klaar voor het dark web?
Voordat je klaar bent om het dark web op te gaan, is het raadzaam om een Virtual Private Network (VPN) in te schakelen. Daarmee wordt je IP-adres verborgen, zodat criminelen niet makkelijk kunnen opsporen waar je je bevindt. Ook wordt je internetactiviteit versleuteld en omgeleid via een externe server, dus wat je doet op het dark web, wordt daarmee ook lastiger te achterhalen. Een VPN verbinding werkt op elk apparaat: smartphone, pc, tablet of router.

Ben je verbonden met een VPN, dan is het tijd om de Tor browser te installeren. Die browser heb je nodig om het dark web op te gaan. Ook in die browser is het van belang dat je enkele extra veiligheidsmaatregelen neemt. Heb je die genomen, dan kun je het dark web op. Heb je nog geen VPN? Zo maak je de juiste keuze.

‘Googlen’ op het dark web
Eenmaal op het dark web, kun je niet zomaar Google openen en vinden wat je zoekt. Wel kun je bijvoorbeeld naar The Hidden Wiki surfen, een soort startpagina voor het dark web. 

De enige zoekmachine die overigens wél resultaten geeft op het dark web, is DuckDuckGo. Ook die website vind je niet als je surft naar DuckDuckGo.com in de Tor browser. Op het dark web bestaan URL’s vaak uit random cijfers en letters die eindigen met .onion. Zo is de zoekmachine bijvoorbeeld terug te vinden op dit adres: https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/.

En ook hier, nogmaals: Dit artikel is bedoeld als een leidraad voor wat het Dark Web is en hoe je het relatief veilig kunt verkennen – niet als een goedkeuring of aanmoediging om je illegaal of immoreel te gaan gedragen.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in