Waarom je géén Microsoft office torrent moet downloaden

Overweeg je een Microsoft Office torrent te gebruiken om Microsoft the downloaden? “Think again” zegt cybersecurity website IIPVV (ICT-Innovatieplatform Veilig Verbonden). De euro’s die je bespaart op het officiële Microsoft-pakket komen je uiteindelijk duur te staan zodra hackers je hebben gevonden. We leggen je hier uit welke implicaties het downloaden van deze torrent kan hebben op je online veiligheid en wat je kunt doen om dit tegen te gaan.

Wat is het gevaar van een Microsoft Office torrent precies?

Een torrent is een kort gezegd een sleutel naar een verbinding die je maakt met een gedecentraliseerd netwerk van computers. Met deze verbinding kun je toegang krijgen tot een bronbestand dat verdeeld is over vele verschillende IP-adressen (computers). Het gevaar zit hem in dat laatste. Download je Microsoft Office via een torrent-verbinding, dan zul je het gehele bestand in heel veel losse stukjes binnenhalen vanaf computers van derden. Van wie precies weet je dus niet.

De torrent-wereld is niet bepaald de meest brave wereld. Naast ‘de gewone man’, die onschuldig bestanden wil downloaden, bestaan er tal van hackers die actief meeliften op de datastromen van torrents om toegang te krijgen tot persoonlijke bestanden, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden. Hackers met kwaadaardige bedoelingen kunnen diverse type malware binnen het Microsoft Office bronbestand planten. Dit kan adware, spyware, ransomware of een Trojan Horse (Trojaans paard) zijn.

Is de malware op je computer geïnstalleerd en ben je je er niet bewust van, dan kan dit grote gevolgen hebben. Zo kunnen hackers bijvoorbeeld  jouw wachtwoorden met Keylogger-software aflezen zodra je deze intypt op een website. Log je in op je Gmail of Facebook account, dan kunnen ze jouw inloggegevens registreren en op een later moment gebruiken om zelf in te loggen. Zodra ze in je e-mail inbox terecht kunnen, wordt het pas echt gevaarlijk. Ze kunnen dan jouw wachtwoorden op andere websites resetten en zelfs aankopen doen onder jouw naam en met jouw creditcardgegevens. Ook kunnen ze jouw contacten-bestand benaderen onder jouw naam en zo aan e-mail (spear) phishing doen.

Ik heb Microsoft Office via een torrent gedownload. Wat moet ik doen?

Lees je dit bericht te laat en heb je Microsoft Office al via een torrent gedownload, dan kun je twee dingen doen afhankelijk van de acties die je zelf al genomen hebt. Indien je het gedownloade bestand nog niet geopend hebt, is er meestal geen hoge nood. Verwijder het bestand dan zo spoedig mogelijk en leeg vervolgens de prullenmand op je computer. Zo weet je 100% zeker dat het bestand écht weg is, zegt IIPVV.

Heb je het Microsoft-bestand al een dubbel-klik gegeven en Microsoft Office al proberen te installeren? Dan moet je extra voorzichtig zijn. Malware kan dan namelijk al geïnstalleerd zijn. Begin direct met het scannen van je computer of laptop op malware en andere kwaadaardige programma’s. Er zijn tallozen anti-malwareprogramma’s die een gratis scan voor je kunnen uitvoeren. Malwarebytes, AVG en Avast zijn bekende gratis anti-virusprogramma’s waarmee je aan de slag kunt.

Kies voor een grondige (deep)-scan en wacht af of er malware wordt gedetecteerd. Is er niets gevonden, verwijder dan sowieso het bronbestand van Microsoft Office en leeg wederom de prullenmand. Is er wél iets gevonden, verwijder de malware indien mogelijk dan direct. Dit is niet altijd mogelijk, en het kan al ’te laat’ zijn. Laten we voor nu even niet vanuit gaan. Het loont vervolgens meestal om meerdere anti-malware programma’s te draaien omdat er iedere week weer nieuwe vormen van malware uitkomen. Niet ieder programma vindt namelijk alle aanwezige malware.

Neem extra voorzorgsmaatregelen

Lijkt het erop dat jouw computer schoon is van malware, neem dan voor de zekerheid enkele voorzorgsmaatregelingen. Hackers die al heel even toegang hebben gehad tot jouw computer kunnen namelijk snel data hebben gedownload zonder dat je daar erg in hebt.  Het devies onder hackers is om enkele dagen/weken te wachten voordat ze met die data aan de slag gaan. Tijdens deze ‘cooling down periode’ ben jij je van geen kwaad bewust en kan er alsnog misbruik worden gemaakt met jouw persoonlijke inloggegevens.

Check of je wachtwoorden zijn gelekt

Het is mogelijk om een idee te krijgen of jouw wachtwoorden zijn gelekt door bepaalde websites. Hier kun jij doorgaans niets aan doen, maar komt helaas toch voor. Met name grote websites met veel profielen zijn het doelwit van hackers. Ook na het downloaden van een Microsoft Office torrent kunnen jouw gegevens op straat terecht komen. Ga nu naar https://scatteredsecrets.com/ en vul je e-mailadres in. Je ontvangt een activatie e-mail waarna je direct kunt inzien welke website(s) jouw e-mailadres en wachtwoord door toedoen van derden hebben gelekt. Bezoek al deze websites die een datalek hebben  gehad en verander daar vervolgens je wachtwoord.

Wachtwoorden veranderen

Verander nu ook al je andere online wachtwoorden. Dit klink rigoureus en vermoeiend, maar is zeker de moeite waard. Met name de gemakkelijke wachtwoorden die je herhaaldelijk gebruikt op verschillende websites zijn het meest vatbaar voor digitaal misbruik. Dit zijn namelijk de wachtwoorden die hackers als eerste zullen gebruiken. Gebruik een wachtwoordmanager om écht moeilijke wachtwoorden aan te maken.  Met een wachtwoordmanager, ook wel password manager genoemd, kun je deze moeilijke wachtwoorden ook centraal opslaan waardoor je ze niet hoeft te onthouden. Volgens IIPVV is dit tegenwoordig een must om uit handen van hackers en phishing praktijken te blijven.

Conclusie

Het klakkeloos downloaden van Microsoft Office torrents is verre van verstandig. Ja, je haalt er na veel gedoe gratis Word, Excel en Powerpoint mee binnen, naar tegen welke prijs? Hoeveel is jouw online privacy waard? Dat is de echte vraag die je jezelf moet stellen. Want zodra je bent benadeelt door phishing en/of malware ben je een stuk verder van huis. Zeker wanneer blijkt dat er onterecht geld van je bankrekening is afgeschreven of er onder jouw naam producten in een webshop zijn gekocht. Wees dus te allen tijde behoedzaam. Download géén torrents, klik niet op links in phishing e-mails of SMS-jes en sla je wachtwoorden centraal op in een robuuste wachtwoordmanager. Wil je toch een gratis office pakket gebruiken, kies dan eerder voor een van deze gratis Microsoft Office alternatieven.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in