Krijgen Intel en AMD concurrentie?

Vele componenten in onze computer zijn de afgelopen jaren gemaakt in China om daarna verscheept te worden naar ons kleine kikkerlandje.

Op het gebied van processoren waren dat altijd van het blauwe team (Intel) en het rode team (AMD). Echter lijkt het erop dat we in de nabije toekomst een nieuwe speler op de cpu markt krijgen en je raadt het al, het betreft een processor die geheel door een Chinees bedrijf is gebouwd.

Geleiders

Zhaoxin is een bedrijf in Shanghai dat gespecialiseerd is in het maken van semi-conductoren. Dus alles met een chip – met geleid worden. In China is Zhaoxin een zeer grote speler. Laatst genoemde heeft al eens eerder een cpu gebouwd maar de opvolger komt ook beschikbaar voor de consumentenmarkt en tevens buiten China! Deze hardware-geek was aangenaam verrast en wilde hier het fijne van weten…

De 16nm grote processor heeft als naam KaiXian KX-6000. De cpu bestaat uit 8 kernen, 8 threats en heeft een kloksnelheid van 3Ghz. per core.

De cpu werkt met een L2 cache van 8mb en de geïntegreerde graphics kan overweg met Direct X 11.1 instructies. De KaiXian ondersteunt DDR4 geheugenmodules tot 3200Mhz.

Deze leuke processor belooft een 50% meer performance dan een Core i5 cpu, met een Kaby Lake architectuur, van Intel. Dat is een best indrukwekkend belofte aangezien de Core i5 is gebouwd op een 14nm procedé.

De KaiXian KX-6000 cpu up close

Concullega?

Zhaoxin werkte hiervoor met VIA die, gesteund door de Chinese regering, ondersteunende chips maakt voor Windows omgevingen. Deze processor kan een leuke voorbode zijn van wat gaat komen.

De KaiXian KX-5000 heb ik een tijd terug getest en verraste best wel. Ondergetekende is bezig om een test-pc met deze processor in de testlab te krijgen, om jullie een diepgaande review te bieden.

De CPU is al op o.a. Taobao (chinese variant van Ebay) gespot. De toekomst lijkt zonnig om met deze cpu een concullega te verwelkomen op de processormarkt. Laat in de comments weten wat jij hier van denkt en of je een nieuwe merk cpu zou willen proberen in de toekomst.

2 REACTIES

  1. Hey Maarten, bedankt voor het onderzoekje. Ik denk dat Intel nog wel veilig met hun i9 9e generatie processoren. Op lange termijn kan het wel wat anders verlopen, omdat de Aziatische markt zich gigantisch ontwikkeld wat betreft technologische aspecten. Groetjes, Felix

  2. Ik had er een aantal maanden geleden al over gelezen, verder niets gehoord. Het zou eens tijd worden om een frisse nieuwe concurrent te mogen verwelkomen in pc land.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in