Shadow: Het next gen cloud platform?

In de wolken

Ondanks dat ondergetekende in China verblijft en daar nog even zit door een bepaald virus; kreeg ik een e-mail van Shadow. Een medewerker gaf aan dat dit cloud platform binnenkort (april 2020) naar Nederland zal komen en wij dit platform aan een uitgebreide test mochten onderwerpen. Natuurlijk was ik gelijk in de wolken en reageerde dat ik dit met alle plezier wilde doen.

Dedicated Windows 10 omgeving
Dit platform biedt een dedicated windows 10 omgeving waarin je kunt werken on-the-go, maar met een twist. Het bedrijf achter Shadow heeft een datacenter wat vol staat met dedicated computers en niet zoals bij andere cloud platformen wat werkt met servers.

Dit zijn high-end computers voorzien van 12gb tot en met 32gb RAM en heeft voor de graphics een GTX 1080 of zelfs een RTX Titan aan boord. Schijfruimte is er ook meer dan genoeg, voor de starters 256gb wat meer dan genoeg is maar voor de video-editor on the go biedt het ook 1TB schijfruimte.

Alle machines zijn uitgerust met Intel Xeon cpu’s voor de broodnodige rekenkracht. De high-end machine is in staat om 4k content te streamen van de datacenter naar jouw device. Of je kan er voor kiezen om een Shadow mini-pc te bestellen die de stream in goede banen leidt zodat je het alleen maar aan bijvoorbeeld de tv hoeft te koppelen. Een beetje net als de Nvidia Shield dus.

Een lekker snelle dedicated verbinding

Dus zoals hierboven is beschreven wordt de omgeving via een app van Shadow gestreamed naar jouw device, ook je tablet of smartphone. Dit betekent dat je waar je ook bent -op welk device dan ook- kan werken. Dit klinkt veelbelovend en een eerste blik op hun website maakt me nog nieuwsgieriger en besloot gelijk te gaan testen.

Tweaken
Ik gebruikte voor mijn test een aantal devices, een laptop, een huis-tuin- en keukendesktop en een Android smartphone. Tevens testte ik alles via een draadloze en bedraadde verbinding. De verbinding die ik tot mijn beschikking had was 35mb/s down en 5mb/s up. Met alles startklaar begon ik met goede moed de test.

Allereerst moest ik natuurlijk een account hebben en dit is uiterst simpel te doen via de duidelijke website en ook de Shadow app installeren ging vlekkeloos.

Als eerste was mijn desktop, met een bedraadde verbinding, aan de beurt die vlot voor mij de omgeving liet inladen. Na 2 minuutjes wachten was de Windows 10 omgeving daar en kon ik eigenlijk gelijk aan de slag.

Bovenin het venster is het logo van Shadow zichtbaar, hierin kan je wat dingen tweaken zoals hoeveel bandbreedte Shadow mag gebruiken van jouw verbinding of welke usb apparaten je wilt gebruiken in de sessie. Ook de resolutie en refreshrate kan aangepast worden.

Shadow windows 10 omgeving

Het werken ging erg vlot en merkte weinig hapering. De verbinding bleef stabiel en zelfs het afspelen van een youtube filmpje ging perfect.

Een test van de internetsnelheid liet een retesnelle 1 gigabit verbinding zien en ik kon dit merken in alles wat ik deed. Ook een video editen ging met mijn adobe suite lekker vlot. En dit alles streamend vanaf mijn mediocre internet-pc. Dit biedt meer mogelijkheden bedacht ik me ineens.

Als gamer was ik me bewust van de specs van de dedicated machine in verweggistan en besloot om Steam te installeren en even een zware game te proberen om zo de machine op de pijnbank te leggen.

Benchmark
Door de 1 gigabit verbinding die de machine had ging het downloaden en installeren van Steam vlot. Net als Rise of the Tomb Raider trouwens, binnen een 5tal minuten kon ik de game starten. Omdat er een GTX 1080 tot mijn beschikking was deed ik de settings lekker hoor, alles ultra, direct X 12 aan, full screen en alle verdere eye-candy.

Nadat ik op Play drukte en ging spelen viel ik van mijn stoel hoe lekker de game eruit zag en vooral hoe soepel het speelde. Alsof ik de game lokaal had geïnstalleerd op de eerdergenoemde mediocre computer.

De laadtijden waren te verwaarlozen en ik vergat tijdens mijn game-sessie even dat ik in een omgeving aan het werk was dat gestreamed werd naar mijn computer toe. Na een leuke sessie deed ik als toetjes nog de ingebouwde benchmark en die liet een mooie score zien van max. 120 fps in elke scene en een stabiele fps van 75. Daar kunnen we wel mee gamen of niet? Dus de 3 uur durende sessie op de desktop was een zeer prettige zonder momenten dat de verbinding weg viel of de algehele ervaring minder vloeiend ging. Een zeer goede eerste indruk tot zover. Nu is het tijd voor wat meer mobiele apparaten om te zien of zij in de schaduw kunnen staan van deze sessie.

Mobiele keerzijde
Nu was mijn laptop aan de beurt voor een streamsessie en dit keer gebruikte ik een draadloze verbinding. De Shadow app startte de shadow sessie goed op en voor ik het wist zag ik de sessie weer op mijn scherm. Zoals beloofd kan je dus snel switchen van het ene apparat naar het anderen, en terug. De controller die ik op de laptop had aangesloten werd ook direct herkend en mijn Rise of the Tomb Raider speelsessie kon ik weer voortzetten, met dezelfde ultra settings. Er kwam wel gelijk een probleem naar voren, de verbinding. Mijn laptop had geen 5g module dus ik maakte gebruik van het reguliere 2,4ghz verbinding wat qua signaal niet al te best was. Dit kwam tijdens het spelen pijnlijk naar voren. De inputlag die optrad was echt dramatisch, zo’n volle seconde nadat ik de Jump knop had ingedrukt sprong Lara naar voren. Niet echt handig bij een game toch? Het spelen werd hierdoor ondragelijk en besloot ik wat andere features te proberen.

Switchen van desktop naar laptop gaat snel

Het bekijken van een YouTube video was ook niet al te best en hoewel de audio goed liep had de video een aardige vertraging. Ook niet fantastisch dus. Om over het video-editen maar te zwijgen. Ook liep de sessie vast door de aan onze kant gebrekkige wifi verbinding. Op mijn android smartphone was dit desgewenst nog erger en de sessie was op mijn mid-range smartphone onwerkbaar. Deze test was dus erg snel klaar en maak ik geen verdere woorden aan vuil.

Diavoorsteling bij instabiele wifi verbinding

Conclusie
Shadow is een zeer mooi platform wat eigenlijk een streamdienst aanbiedt a la Netflix maar waar je zelf in een omgeving je content kan installeren en gebruiken. De dedicated machines EN dedicated snelle verbinding geven je alle tools om te werken of te gamen zoveel je wilt. De Shadow thin client heb ik niet kunnen testen dus ik laat dit even achterwege. Wel is het goed om te weten dat Shadow een goed platform is voor diegene die wel willen beschikken over een krachtige computer zonder duizenden euro’s uit te willen geven. Mits je een goede verbinding hebt biedt Shadow een prima dienst die je in staat stelt om video’s te editen, zware games te spelen en alles daar tussen in. De platform is zeer veelbelovend en kan het iedereen aanbevelen.

De Low Latency mode biedt echter ook uitkomst wanneer je verbinding niet goed is. Het is ook niet zo dat je een zeer snelle internetverbinding nodig hebt zoals bijvoorbeeld glasvezel en ik vermoedt dat het in Nederland geen probleem moet zijn om een goede ervaring te hebben met Shadow. Ik doe deze test en review op het moment van schrijven in China waar bekabeld internet sowieso vele malen beter is dan via wifi. De locatie waar ik ben heeft zoals eergenoemd een niet erg hoge snelheid. Waar ik normaliter ben heb ik een glasvezelverbinding tot mijn beschikking en dan was de test met de laptop en smartphone waarschijnlijk veel beter geweest.

Shadow button toont o.a. slimme shortcuts

Wat nog steeds gezegd moet worden is dat je over een goede internetverbinding moet beschikken. Dit ligt niet aan het bedrijf maar aan de consument kant. Mocht je dus thuis een niet al te beste wifi signal hebben dan is het advies om Shadow middels een bekabelde internetverbinding te gebruiken. Je kan via Shadow app een Low Latency mode instellen, dit kan de performance verbeteren maar is geen garante. Oh ja het tweaken is ook nog een klein dingetje. Check de eerste keer even alle settings en druk dan op de Refresh Stream. Dit kan veel eerste glitches verhelpen, als ze er zijn natuurlijk.

De abonnementen zijn 14,99 euro (Boost), 29,99 euro (Ultra) en 49,99 euro (Infinite). Elk abonnement geeft je dus een dedicated machine en een internetverbinding vanuit de datacenter. Check voor meer informatie hun site. De streamingdiesnt is vanaf april beschikbaar in Nederland en ondergetekende wenst het bedrijf een mooie lancering, voor mij is dit alvast een blijvertje!

De Shadow client in actie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in