Kosten besparen en overstappen op een huisautomatiseringssyteem

Waarom zou ik overstappen op een huisautomatiseringssyteem? Alles werkt toch goed? Dat is een veelgehoord sentiment en ook wel begrijpelijk. Want mensen houden over het algemeen niet zo van veranderingen, en wonen in een smart home klinkt toch een beetje vreemd. Slimme apparaten worden eigenlijk al sinds het bestaan van apparaten gewantrouwd. Maar als we vertellen dat je er flink wat kosten mee kunt besparen? Ja, dan trekken we natuurlijk wel de aandacht! Hoe je geld kunt besparen, en waarom overstappen naar een huisautomatiseringssyteem voordeel biedt leggen we uit op deze pagina.

Zijn slimme apparaten te vertrouwen?
In de beroemde film “Metropolis” uit 1927 werd er van een vrouw een robot kopie gemaakt die voor allerlei problemen zorgt. Later zou HAL de astronaut in de film “2001” proberen te vermoorden, daarna was er een smart home die in “Demon Seed” de bewoner terroriseerde. Zelfs de Nederlandse film “De Lift” liet zien dat je maar beter de ouderwetse trap kon nemen. Filmmakers hebben ons heel wat angst ingeboezemd, maar is dat eigenlijk terecht? Bezoek je ooit een supermarkt zonder automatische deuren? Heb je buiten een lampje met een lichtsensor die bij zonsondergang inschakelt? Dan ben je bekend met ‘slimme’ technologie, apparaten die functies uitvoeren zonder dat jij als gebruiker een specifieke actie hoeft uit te voeren. Dankzij internet technologie is er nog veel meer mogelijk met huisautomatisering, het biedt wel voordeel om je een beetje in te lezen en voor slimme apparaten en diensten te kiezen.

Zaaien voor je kunt oogsten
We hebben het over kosten besparen, toch zul je eerst wat moeten investeren. Net zoals je zonnepanelen op termijn zult terugverdienen, is dat met een aantal smart home apparaten ook het geval. Het rendement zal per huishouden wel verschillen, met name de mensen die nu niet zo efficiënt omgaan met energie zullen het meeste voordeel genieten. Bij zuinige gebruikers zal het voordeel wat minder snel merkbaar zijn. Maar huisautomatisering is een lange termijn strategie, met als bijkomend voordeel dat het wooncomfort er flink op vooruit gaat.

Kosten besparen op installatie
Veel smart home apparaten werken draadloos. Het kan zijn dat er ergens een stroomkabel netjes weggewerkt moet worden, maar de verbinding zal doorgaans via een wifi netwerk verlopen of via een eigen zender en ontvanger systeem. Daarmee hoef je dus niet gaten te boren, kabelgoten te frezen, draden langs kozijnen te leggen of een verlaagd plafond te installeren. Veel toestellen zijn zelf aan te sluiten zonder speciale expertise, dat kun je zelf doen. Denk bijvoorbeeld aan een Somfy TaHoma smart home bridge. Daar koppel je draadloos allerlei apparaten aan zoals lampen, elektrische raamdecoratie of slimme radiatorknoppen.

Kosten besparen op de energierekening
Dit zal voor velen de meest interessante besparing opleveren. Hier zijn een aantal effectieve manieren om kosten te besparen op de energierekening.

Gebruik een zelflerende thermostaat met geofencing. Wanneer je de woning verlaat gaat de thermostaat vanzelf omlaag.

Vind je het zonde om de waskamer warm te stoken terwijl je alleen in de huiskamer warmte nodig hebt, of juist andersom? Met slimme radiatorknoppen zoals Somfy die maakt kun je iedere ruimte in huis los opwarmen.
Vervang alle oude lampen met LED lampen, en kies dan meteen voor smart lights zoals Philips Hue die bijvoorbeeld maakt. Die verbruiken minder als ze ingeschakeld staan, en je kunt ze precies wanneer jij dat wilt uitschakelen voor hogere energie efficiëntie.
Naast warmte isolatie in de winter biedt raamdecoratie ook juist verkoeling in de zomer. Schijnt de zon fel? Bespaar op de airco of ventilator en sluit de gordijnen geheel automatisch of op afstand.

Met een app van ieder apparaat of centraal via een slimme meter kun je het energieverbruik per apparaat bekijken om zo de zwakke schakels in de keten op te sporen.

Kosten besparen op schaalbaarheid
Je hoeft gelukkig niet alle apparaten in één keer aan te schaffen, een goed opgezet huisautomatiseringssysteem is schaalbaar. Begin met de zaken die voor jou het meeste voordeel en comfort opleveren, en breid het daarna verder uit. Een slimme thermostaat vind je misschien niet direct nodig, maar elektrische raamdecoratie met lichtsensor is misschien wel iets voor jou. Je kunt er ook nog andere functionaliteit aan toevoegen zoals een alarminstallatie of rookmelders in huis.

Kosten besparen op vervanging
LED lampen gaan veel langer mee dan standaard gloeilampen. Moderne apparaten kun je vaak via software updaten en upgraden zodat je er langer mee kunt doen. Daarnaast zal er minder slijtage zijn. Neem bijvoorbeeld gordijnen. Met touwtjes kun je een rolsysteem veel schade toebrengen, schuifgordijnen worden vies door er met vette vingers aan te zitten. Met een elektrische gordijnrails kun je de raamdecoratie veel langer gebruiken en schoonhouden. En daarmee bespaar je kosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in