Sinds de coronacrisis krijgen wij als redactie steeds vaker signalen binnen van oplichters die via het internet misbruik proberen te maken van de situatie. Afgelopen maand kwam ook het zogenaamde ‘Corona antivirus’ aan het licht; een site die claimt dat hun antivirus software ervoor zorgt dat gebruikers beschermd zijn tegen het coronavirus zelf. In dit artikel even kort de ins en outs. 

Corona campagnes

Cybercriminaliteit gaat ook tijdens de coronacrisis ongestaagd door. Internetcriminelen zetten het virus in om heuse campagnes op te zetten die erop gericht zijn, software te laten installeren waar malware en datadiefstal-software in verwerkt zitten. Malwarebytes, een computerprogramma dat malware opspoort en verwijdert, ontdekte onlangs een website die zogenaamde ‘antivirus software’ aanbiedt waarmee gebruikers fysiek beschermd zouden worden tegen het Coronavirus. Op de website werd zelfs de volgende quote gevonden:

‘’Onze wetenschappers van de Harvard Universiteit hebben gewerkt aan een speciale AI-ontwikkeling om het virus te bestrijden met een Windows-app. Uw pc beschermt u actief tegen de coronavirussen (Cov) terwijl de app actief is.’’

Natuurlijk zullen de meeste mensen dit niet serieus nemen, maar er bestaat een kans dat er mensen zijn die dit lezen en er toch intuinen. De website komt verder namelijk best betrouwbaar over – in de ogen van een leek.

Malware in Corona Antivirus

Mensen die de applicatie installeren vanaf de site van Corona Antivirus, zullen te maken krijgen met een geïnfecteerde computer. Het installatiebestand bevat een stukje software waarmee de computer overgenomen kan worden. Wat hiermee kan gebeuren? Veel. Denk aan DDos aanvallen, screenshots die gemaakt kunnen worden, cookies uit Firefox die gestolen kunnen worden, wachtwoorden, bitcoin wallets, en ga zo maar door. 

Oppassen

Werk je vanuit huis? Dan is het belangrijk dat je je computer up-to-date houdt en voorzichtig bent bij het downloaden en installeren van nieuwe programma’s, om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van de vele coronavirus-georiënteerde scams die momenteel hun weg vinden op internet. Ben je toch getroffen? Dan is professionele hulp zoeken het advies. Helaas hebben veel mensen dan toch te maken met schade. 

Cyberverzekering afsluiten
Gelukkig is er anno 2020 de zogenaamde cyberverzekering, Waarbij je je kan verzekeren voor schade door bijvoorbeeld een cyberaanval of datalekken. Ben je als ondernemer afhankelijk van je laptop? Dan doe je goed om een cyberverzekering af te sluiten. Op de manier heb je korte lijntjes met specialisten die precies weten hoe ze een incident moeten aanpakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in