Smartphone bron van afleiding en ergernis in het verkeer

132

Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen jaren opnieuw toegenomen. Volgens onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) telde 2014 17.000 ongelukken op snelwegen, in 2018 waren dat er 38.000. Een van de veroorzakers van die groeiende aantallen: het gebruik van smartphone en apps tijdens het rijden. Smartphonegebruik staat dan ook op de vierde plaats van grootste afleidingen in het verkeer.

Smartphone en apps in het verkeer
Het gebruik van smartphones en apps in het verkeer, met alle dodelijke gevolgen van dien, is een issue dat bij diverse belangenorganisaties al jarenlang een doorn in het oog is. Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland: ‘We zien steeds meer andere apps die geïntegreerd zijn met navigatiesystemen. Met een navigatiesysteem op zichzelf is uiteraard niet zoveel mis, dat betreft een ondersteunende app. Het probleem zit in het interactieve karakter van dergelijke systemen. Tijdens het rijden de route wijzigen, een notificatie die in de display verschijnt, mensen die op de snelweg door hun Spotify-lijsten gaan scrollen…. Levensgevaarlijk!’. 

Over de rol van de mobiele telefoon in ons dagelijks leven is al veel geschreven en gepubliceerd. En zeker in hectische tijden willen we continue geïnformeerd blijven. Techjournalist Bas Vroegop herkent dit: ‘Als we de navigatie-apps met een duidelijk praktisch voordeel even buiten beschouwing laten; ik denk dat we steeds liever continu up-to-date blijven. Een binnenkomend WhatsApp-bericht is vaak een vriend of familielid die tegen je aanpraat, en ons brein is geprogrammeerd om daar dan op te reageren’. Vroegop stelt dan ook dat het verstandig om je telefoon tijdens autorijden op Niet Storen te zetten, zodat automobilisten het niet eens doorhebben wanneer ze iets ontvangen. 

Top 5 afleidingen in het verkeer 
Ook autoverzekeringsmaatschappijen benadrukken de mobiele telefoon als bron van afleiding in het verkeer. Ron Adams van Allianz Direct: ‘Een telefoongesprek leidt sowieso af. Je hoofd is namelijk met meer bezig dan alleen opletten in het verkeer. Wil je risico’s voorkomen, gebruik dan helemaal geen telefoon tijdens het rijden én kies voor een eenvoudig navigatiesysteem.’ 

Uit recent opinieonderzoek van Allianz Direct naar afleidingen in het verkeer blijkt dat automobilisten zich wel degelijk bewust zijn van de risico’s van hun smartphone. Nederlandse automobilisten werd gevraagd waar zij het vaakst door worden afgeleid achter het stuur. Op nummer één staan andere weggebruikers, maar de smartphone volgt op de vierde plaats. De complete top vijf afleidingen is als volgt: 

  1. Andere weggebruikers (38%)
  2. Slaperigheid achter het stuur (24%)
  3. Werk aan de weg (23%)
  4. Smartphone (18%)
  5. Kinderen in de auto (16%)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here