Digitale criminaliteit, ook wel bekend als cybercrime, is actueler dan ooit tevoren. Dagelijks richten internetcriminelen schade aan door computers, mobiele telefoons en andere systemen; te manipuleren en te hacken voor hun eigen gewin. De ene keer doen zij dit door virusssen te verspreiden. Weer een andere keer doen zij dit door af te persen (cyberafpersing) of te stalken (cyberstalking). Er zijn talloze voorbeelden van vormen van cybercrimedelicten. Maar hoe groot is dit probleem in Nederland?

De redactie van Dutch-Tech Magazine analyseerde data van de Politie en de Veiligheidsmonitor om na te gaan wat de omvang van cybercrime is in Nederland. Alle geregistreerde cybercrime-misdrijven in de afgelopen 8 jaar (2012 t/m 2019) werden hiervoor in kaart gebracht.

Cybercriminaliteit afgelopen jaar fors toegenomen
De afgelopen 8 jaar werden 22.575 cybercrime-misdrijven genoteerd. Dit komt neer op gemiddeld 2.821 delicten per jaar. Sinds 2016 is echter sprake van een jaarlijkse toename. Waar het aantal cybercrime-misdrijven in 2017 nog steeg met 23,1%, nam de stijging in 2018 toe met 27,4%. Afgelopen jaar laat een (nog) sterkere toename zien van liefst 65,6%.

In 2019 werden in totaal 4.700 cybercrime-misdrijven geregistreerd. Dit komt neer op gemiddeld bijna 13 misdrijven per dag. Bijna 13 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder was afgelopen jaar slachtoffer van cybercrime. De meeste slachtoffers waren tussen de 15 en 25 jaar oud. Over het algemeen geldt ook; hoe ouder de groep, hoe minder slachtoffers.

Nota bene: naar alle waarschijnlijkheid ligt het aantal misdrijven in 2019 nog hoger. Volgens de meest recente gegevens van de Veiligheidsmonitor blijkt namelijk dat slachtoffers van cybercriminaliteit minder bereid zijn aangifte te doen. Naar verluidt doet zo’n 8 procent van de cybercrime-slachtoffers aangifte.

Waar worden de meeste cybercrime-misdrijven geregistreerd?
In 91% van de Nederlandse gemeenten werd afgelopen jaar minstens 1 cybercrime-misdrijf gepleegd. Vooral in de grote steden wordt cybercrime, naar verhouding, vaker gepleegd. Er is een duidelijke verdeling te zien qua aantallen, waar er 11 gemeenten zijn die meer dan 65 geregistreerde cybercrime-misdrijven noteerden. Deze ‘top 11’ bestaat vooral uit Noord-Hollandse gemeenten. Amsterdam is online -landelijk gezien- het minst veilig; hier werden in totaal 300 internet delicten geregistreerd.

Bron: Dutch Tech Magazine

Cybercrime-delicten per provincie
Op provinciaal niveau zijn grote verschillen te zien in het aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven. Noord-Holland had afgelopen jaar de meeste delicten. Ook Zuid-Holland en Noord-Brabant kenden relatief veel cybercriminaliteit. Limburg had aan de andere kant de minste registraties en ook Flevoland had een relatief veilig digitaal jaar.

Bron: Dutch Tech Magazine

Cybercrime-misdrijven per gemeente
In onderstaande kaart is in te zien hoeveel cybercrime-misdrijven er afgelopen jaar werden geregistreerd per gemeente. Ook is hierin inzichtelijk gemaakt hoe dit aantal misdrijven zich per gemeente heeft ontwikkeld tussen 2012 en 2019.

Bron: Dutch Tech Magazine

In de top 15 gemeenten waar de sterkste stijgingen te zien zijn is sprake van een vervijfvoudiging van het aantal misdrijven gelinkt aan cybercriminaliteit:

Bron: Dutch Tech Magazine

Aan de andere kant van het spectrum staan ook gemeenten waar juist sprake van van een forse daling. Binnen 25 gemeenten was zelfs sprake van (minimaal) een halvering van het aantal misdrijven. De sterkste dalers zijn:

Bron: Dutch Tech Magazine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in