Een VPN neem je af bij een VPN-aanbieder. Daarbij kom je voor een keuze te staan: kies je een betaalde aanbieder, of is een gratis aanbieder ook voldoende? Is een gratis VPN provider eigenlijk wel veilig? In dit artikel gaan we in op de veiligheid van gratis VPN’s.

Een gratis VPN beschermt ook

In de basis is iedere VPN hetzelfde, of je nu een gratis of een betaalde variant neemt. Iedere VPN zorgt ervoor dat het IP-adres gemaskeerd wordt en de data versleuteld wordt. Daar zit geen verschil in. In dat opzicht is het voordeel van een gratis VPN dat je wel de belangrijkste functies geniet, zonder daarvoor te hoeven betalen.

Wel kent een gratis VPN een aantal beperkingen. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met een beperkt datalimiet, een maximale snelheid of een maximaal aantal servers of landen die beschikbaar zijn. Als veel mensen tegelijk gebruik maken van de gratis server, kan de verbinding traag worden.

Gratis VPN-aanbieders zijn niet per definitie onbetrouwbaar

Vaak wordt gedacht dat een VPN-aanbieder per definitie onbetrouwbaar is. Dat is niet zo. Je hoeft niet bang te zijn dat het doel van een gratis aanbieder is om met al jouw gegevens aan de haal te gaan. Daarom kun je best een gratis VPN gebruiken als je op vakantie in het buitenland naar Nederlandse televisieprogramma’s wilt kijken. Daarvoor is het alleen nodig dat je IP-adres wordt gemaskeerd. Een goede beveiliging is dan minder noodzakelijk. Voor tijdelijk gebruik is een gratis VPN een prima optie.

Met een gratis aanbieder kun je de voordelen van een VPN testen. Blijkt het toch wel handig te zijn en zou je er altijd gebruik van willen maken? Dan kun je altijd nog kiezen voor een betaald abonnement. Een gratis VPN is een goede manier om te ontdekken wat een VPN voor jou kan betekenen.

Je bent zelf het product

Bij dingen die gratis zijn is het altijd goed in het achterhoofd te houden hoe het kan dat dit gratis is. Facebook en Google zijn ook gratis, maar in ruil daarvoor slaan ze wel heel wat data van je op. Bij een gratis VPN-aanbieder is dat iets anders, maar het kent zeker ook nadelen: je krijgt reclame te zien in de applicatie, je surfgedrag wordt mogelijk bijgehouden en doorverkocht aan derde partijen.

Als iets gratis is, ben je waarschijnlijk zelf het product. Het is goed om eerst uit te zoeken welke VPN-aanbieders bonafide zijn. Grote aanbieders bieden vaak een gratis proefperiode aan, of een versie met bepaalde beperkingen. Kies niet voor onbekende, kleine aanbieders; dat zouden diensten van cybercriminelen kunnen zijn. Dan is een dienst wel opgezet om er met jouw data van door te gaan.

No-log policy

Kijk ook even in de voorwaarden van de aanbieder. Is er een zogenaamde ‘no-log policy’? Dat betekent dat je surfgedrag en overige gegevens niet worden gelogd, doorverkocht of worden overlegd aan overheidsinstanties. Alleen dan ben je er zeker van dat je echt anoniem bent en op veilige wijze deelneemt aan het internet.

Eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat veel gratis aanbieders deze service niet hebben. Als je dus écht altijd anoniem wilt zijn, kun je beter kiezen voor een betaalde provider. Maar voor een keertje een filmpje kijken op Netflix of andere streamingdiensten is het prima.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in